Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Божидар Данев: България няма нужда от искания нов дълг

Служебното правителство няма правни основания да се занимава с актуализация на бюджета. Това, което се предлага на българската общественост, не мога да разбера дали не е подготовка на обществото за сериозни изменения във финансовата ни политика. На практика едно служебно правителство няма правомощия да сезира Народното събрание за актуализация на бюджета. Това заяви пред БГНЕС председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Припомняме ви, че в събота Министерство на финансите представи проект за актуализация на бюджета за настоящата година. В него е заложен дефицит на касова основа в размер на 2,8465 млрд. лв., или 3,6% от прогнозния БВП. Освен това е записано, че страната ни трябва да вземе нов дълг в размер на 4,5 млрд. лв.

„На мен ми е дълбоко неясно защо се заема с такова упражнение това правителство. За да може да се отговори за нарастване на дълга с 40%, а това е гигантско измерение, е необходима информация, а ние я нямаме. Нямаме необходимата информация, за да разберем доколко подобно нещо е въпрос на непрофесионализъм, или е въпрос на подготовка на общественото мнение да бъдат пласирани средства на данъкоплатците за погасяване на неясни задължения на банковия сектор. На този етап ние нямаме данни за изпълнение на бюджета към 30 септември, за да може на тази основа да стъпим и да видим какво е реалното състояние на приходната част”, обясни Данев.

„Второ - ние не знаем колко е размерът на гарантираните влогове в банковата система, включително като паднат тези влогове - които примерно един човек има няколко на свое име или свързани лица, техните влогове са ползвани за гарантиране на кредити. Т.е. ние нямаме реална цифра или, ако служебното правителство знае това число, то го крие от обществеността. Не е ясно матуритетът на тези заеми за колко време е”, допълни Божидар Данев.

По думите му нещо, което е особено важно, е, когато една държава взема заеми, да прогнозира какъв ще е ръстът на икономиката й за следващите години, за да може да се обслужва този заем.

„За това не се говори. Също така няма никаква логика, когато приходната част е недостатъчна, да се увеличават разходите на бюджетната сфера с 500 милиона. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се намалят разходите и тогава да се мисли за взимане на нови заеми. Освен това нямаме никакви данни за какво точно ще се разходват средства от фискалния резерв от 8,9 млрд. лв., който служебното правителство наследи”, подчерта председателят на БСК.

„Когато се предвиждат допълнителните разходи от приблизително 500 млн. лв., те са сложени на един ред. Това, за което президентът Росен Плевнелиев правилно обвини предишното правителство на Пламен Орешарски - че тези допълнителни разходи са на един ред. А в момента неговото служебно правителство прави същия ход”, отсече Данев.

"Да не забравяме, че първоначалният заем от 1,2 млрд. лв., който беше за Първа инвестиционна банка, беше за три месеца. Аз не зная дали той е реструктуриран за повече от три месеца. А ако е за три месеца, той трябва да се възстанови в момента и да се попълни фискалният резерв", каза още експертът.

Всички сериозни плащания са след първи януари, което касае бюджета за 2015 година, включително и постъпленията, които ще идват от европейските структури.

„Така че има безкрайно много неясноти, но най-голямата е защо служебното правителство се занимава с проблеми, които не са в неговите правомощия. Ясно трябва да се каже – това е един дълг, от който ние нямаме нужда. В момента се подготвя обществеността да се вземе дълг и с пари на данъкоплатците да се покрие непрофесионализмът в българската банкова система и непрофесионализмът на българските депозанти, т. е. алчността на българските депозанти – дали това са физически лица, общини или предприятия, това е отделен въпрос”, допълни Данев.

още от Финанси