Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Калфин: Държавата щеше да е на ръба на финансова криза, ако дългът не бе одобрен

„Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа”. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.

По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.

Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били изкуствено създадени. „Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015 г., в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 млрд. лв., от които 6,9 млрд. е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 млрд. лв. допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?”, попита Калфин.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявеното от Георги Първанов намерение да подаде оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.

„Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията”, допълни Калфин.

още от Финанси