МВФ понижи очакванията си за икономически растеж на България

МВФ понижи очакванията си за икономически растеж на България

МВФ понижи очакванията си за икономически растеж на България

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за икономическия растеж на България за тази година от 1,6% на 1,4%, предаде БНР. Очакванията за следващата година за страната ни са растеж на икономиката от 2% - също понижение спрямо по-ранната прогноза за 2,5% ръст на БВП. Данните са от есенния доклад на фонда "Световни икономически перспективи".

Фондът очаква инфлацията за  2014 г. да е нулева, както и да се запази тенденцията за понижение на безработицата у нас - до 12,5% след пика от 13% през миналата година и до 11,9% през следващата година. В същото време МВФ прогнозира дефицит по текущата сметка от 0,2% от БВП през настоящата година, разширяване на дефицита до 2,3% през 2015-а година и до дефицит от 3,2% към 2019 година. Всичко това води до още един извод в доклада, а именно за влошаване на фискалния баланс.

Освен това МВФ понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през текущата и идната година. Причината е най-вече отслабването на икономически растеж на Япония, Латинска Америка и Европа, посочва АП. Световната икономика ще нарасне с 3,3% през 2014 г. спрямо прогнозата за растеж от 3,4%, направена през юли.

За 2015 г. се очаква световният растеж да се ускори до 3,8%, което е с 0,2 на сто по-ниско равнище спрямо юлската прогноза. Фондът изрази по-голям оптимизъм за икономиката на САЩ, прогнозирайки тя да нарасне с 2,2% през текущата година спрямо предишната прогноза за растеж от 1,7%. Прогнозата за 2015 г. остава без промяна - 3,1 на сто. САЩ, Европа и Япония все пак могат да бъдат изправени пред години на вял растеж, освен ако правителствата не вземат мерки за ускоряване на икономическата активност, предупреди МВФ.

Организацията признава, че през последните няколко години често понижава прогнозите си и посочва, че това отчасти се дължи на по-бавния растеж в дългосрочна перспектива на развитите икономики. Експертите на фонда коментират, че растежът на 18-те членки на Еврозоната за тази година ще бъде от едва половин процент, което е значително под очакванията от 1,1 на сто от юли. 

Прогнозата за 2015 г. е понижена от 1,5% до 1,3%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ