Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дизелгейт не спря полета на VW. Печалбата на компанията се удвоява

87

Shutterstock

Германският автомобилостроител Volkswagen съобщи днес, че чистата му печалба за третото тримесечие е нараснала над два пъти, въпреки че продажбите са спаднали заради забавяне при сертифицирането на автомобилите във връзка с новия стандарт за отделяни вредни газове, предаде Асошиейтед прес.

Печалбата на компанията е нараснала до 2,76 милиарда евро (3,14 милиарда долара) спрямо 1,07 милиарда евро през същото тримесечие миналата година. Приходите от продажби са се увеличили с 0,9%, до 55,2 милиарда евро.

Продажбите на автомобили обаче са спаднали с 3,6% през тримесечието до 2,54 милиона евро, тъй като компанията не е успяла навреме да сертифицира автомобилите си за новите тестове за отделени вредни газове, чиято цел е по-точно да се отразяват равнищата на замърсяване въз основа на това колко активно хората шофират. Новите тестове влязоха в сила на 1 септември.

VW съобщи днес, че е имал еднократни разходи на стойност 800 милиона евро спрямо 2,6 милиарда евро през третото тримесечие миналата година.

Автомобилостроителят посочи, че не променя целите си за продажби и печалба за тази година въпреки затрудненията с новите тестове за отделени вредни газове, които доведоха до спад на продажбите през септември.

Компанията от Волфсбург отбеляза, че продажбите за годината може леко да надвишат миналогодишните, които достигнаха 10,7 милиона автомобила.

VW отчете 8,1 милиона продадени автомобила за първите девет месеца на годината. Приходите от продажби са се увеличили с 2,7 процента до 174, 6 милиарда евро (198,6 милиарда долара) за разглеждания период. Оперативната печалба се е увеличила леко до 13,3 милиарда евро, но има спад при подразделението за луксозни автомобили Audi заради новите тестове за вредни емисии.

още по темата
още от Автомобили
20
Петък
Септември