нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Fiat ще работи със стартираща компания за „летящи коли“

Guiliver/Getty images

Италианско-американският конгломерат за производство на автомобили Fiat-Chrysler обяви, че е сключил договор за сътрудничество със стартираща компания, която разработва модел на „летящ автомобил“.

Базираният в американския щат Калифорния стартъп Archer ще се възползва от нискобюджетната верига за доставки, възможностите за достъп до композитни материали, екипите по дизайн и инженерство на глобалната компания. По този начин тя иска да ускори развитието си, като това става срещу по-ниски разходи. Двете компании не разкриха финансовите параметри на договора.

Archer цели да създаде вертикално излитащо превозно средство, което да може да превозва хора на разстояние до 100 км със скорост до 240 км/ч. Първоначално апаратът ще бъде управляван от човек, но се планира в бъдеще да бъде автономен. Плановете са компанията да представи работещ прототип до края на 2021 г., а през 2024 г. да получи сертификат за масово производство.

Към момента най-големият инвеститор в Archer е Мак Лор, директорът на звеното за електронна търговия на един от най-големите търговци на дребно в САЩ  Walmart.

Това далеч не е единствената компания, разработваща летяща кола. Производителят  на самолети Boeing инвестира в развитието на Wisk, южнокорейският автостроител Hyundai също работи по летящи таксита с Uber, след като последните продадоха своето дружество за въздушни превози Joby.

Оценките на инвестиционната банка Morgan Stanley сочат, че пазарът на летящи градски превозни средства ще достигне 1,5 трлн. долара до 2040 г.  

още от Автомобили