Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Големият малък Mercedes

136

Когато успехът е голям и стойностен, той бързо става и шумен – за него започват да пишат, да говорят, да създават легенди. Днес ще ви разкажа за легендата Mercedes и един от последните й модели – новата А – класа.

През последните години автомобилният пазар се промени драстично. Индустрията стана изключително динамична, а борбата за надмощие ожесточена. Навлязоха нови играчи, с големи амбиции, опитвайки се да отмъкнат пазарни дялове. За да не се случи това компании като Mercedes промениха изцяло философията си, но не изневериха на основните си ценности – качество, сигурност, стил. Германският бранд бързо се приспособи към голямата динамика и много често задава новите тенденции в автомобилния бранш.

Основателят на Wal-Mart Сам Уолтън казва „високите очаквания са ключът към всичко”. Така изглежда стоят нещата и при Mercedes – задава изключително високи очаквания към всички по веригата. И резултатите не закъсняват.

Компанията промени изцяло философията си, даде й специално име - Sensual Purity. Тя се базира на 6 насоки, носещи собствени ценности – „Неочаквани Моменти”, „Стимулиране на контраста”, „Впечатляващи пропорции”, „Свобода и Геометрия”, „Значими графики”, „Естествено Привличане”. ТУК можете да се запознаете в детайли с новата философия на Mercedes, а аз ще ви запозная с новата А-класа.

Новата А-класа – точно като теб

Спокойно можем да кажем, че автомобилът вдига високо летвата в може би най-динамичния клас - компактния. Моделът бе представен в края на миналата година. Тръгна по улиците тази пролет и събра доста положителни впечатления от автомобилната общност, журналистите и феновете на марката.

„Точно като теб” е слогънът на модела и е точно в десетката. А-класата може да отговори на вкусовете на всеки. Тя става за ежедневна кола, за шофиране и паркиране в тесни улички, за дълъг път, за семейна кола, за забавление и за каквото още се сетите. Естествено не става за офроуд, но ще ви прекара и през леко пресечени терени. 

А-класата следва плътно философията Sensual Purity. Визията е доста променена. Раздутата радиаторна решетка, с голямата емблема на Mercedes прави така, че автомобилът да изглежда по-голям, отколкото е в действителност. Дневните LED светлини с ниската стойка на колата придават спортно излъчване, а скосената задница с големи стопове – завършеност. Има редица екстериорни цветове и джанти, които ще отговорят на всички вкусове. Много приятно усещане придава отваряемият панорамен покрив. Oбщaтa дължинa на новия модел e 4419 мм, a paзмepът нa ĸoлecнaтa бaзa e 2729 мм.

Изкуство в интериора

Mercedes са ненадминати в правенето на луксозен интериор. Така е и в новата A-класа. Има много екстри и удобства. С влизането в купето забравяте, че сядате в най-ниския клас на Mercedes. Отвътре колата е доста широка, надминавайки конкуренцията в този клас. Отзад просторът също е впечатляващ, имайки предвид малките габарити. Спокойно могат да седят и петима. Багажникът също изненадва. Обемът му е 370 литра, което е достатъчно да побере 4 малки куфара или два големи.

Усещането за лукс пък е ненадминато. Много от екстрите ги няма и в по-високите класове автомобили. Най-силно впечатление прави огромната мултимедия, наречена Mercedes-Benz User Experience (МBUX), която е разработена у нас от Вистеон България. Уникална характеристика на тази система е способността й да се самообучава благодарение на вградения софтуер с изкуствен интелект. Системата MBUX може да бъде персонализирана и адаптирана към нуждите на водача и пътниците. Тя може да бъде поръчана с три различни дигитални дисплея - двойка 7-инчови дисплеи, 7-инчов и 10,25-инчов, или два 10,25-инчови дисплеи. Всички опции на МBUX могат да се управляват от тъчпад, разположен върху централната конзола или от волана.

Бордното табло е разделено на две триизмерни хоризонтални секции - долната секция е визуално отделена от същинската част на приборното табло чрез своеобразен "канал" и изглежда така сякаш плува пред таблото. Новата А-класа предлага на клиентите широка гама от висококачествени тапицерии и цветове, а с осветлението можете да се заиграете доста, тъй като може да бъде поръчано в 64 различни цвята.

Сигурност от ново измерение

Новата A-класа е изключително сигурен автомобил. Разполага със системи от големите си събратя Е и S-класа. Има активна безжична комуникация с пътната среда, активен асистент за аварийно спиране, система за разпознаване на знаците, активен асистент за смяна на платната. Моделът се предлага стандартно и с разширения активен спирачен асистент. В зависимост от ситуацията той може да смекчи или изцяло да предотврати сблъсък с по-бавно движещи се, спиращи или спрели превозни средства и дори с велосипедисти и пресичащи пешеходци. Новата A-класа е и първият модел на Mercedes-Benz, разработен в новия Технологичен център за безопасност на превозните средства (TFS). Конструкцията на автомобила отразява заключенията от извършените проучвания на реални пътнотранспортни произшествия. Всеки отделен компонент на каросерията е разработен така, че да понася натоварвания и напрежения, става дума за геометрията, дебелината на материала, технологията на свързване на компонентите и качеството на материала (повишен дял на високоякостна и ултраякостна стомана). Основният елемент на концепцията за безопасност е повишената здравина на конструкцията на пътническия отсек. Високата устойчивост на конструкцията на въздействия, предизвикани от пътнотранспортни произшествия, например при предни, странични или задни сблъсъци и преобръщане, се дължи най-вече на по-широкото използване на високоякостна, ултраякостна и пресована стомана.

За първи път А-класата може да се движи полуавтономно в определени ситуации. За тази цел автомобилът следи внимателно ситуацията на пътя: усъвършенстваните видеокамери и радарни системи му позволяват да вижда до 500 метра напред.

Петзвездно удоволствие от шофирането

Дойде време да разкажем как се държи автомобила на пътя. Като всеки Mercedes и А-класата ще ви достави истинско удоволствие по време на шофирането. Тествах модел с 1,33-литров бензинов двигател, със 164 конски сили. Въртящият момент е 250 Нютон метра. Ускорява от 0 до 100 километра в час за 8,2 секунди. Двигателят работи в идеален синхрон със 7-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Агрегатът е доста пъргав и впечатлява при шофиране по пътища със завои, особено в спортен режим. Има още комфортен режим и такъв, който да си направите индивидуални настройки.

Тествах А-класта по Подбалканския път – трасе идеално за изпробване на възможностите на всеки автомобил. Той е изключително стабилен в завоите с висока скорост, благодарение на спортното си окачване. Воланът е много директен, което допълнително увеличава удоволствието от по-екстремно шофиране. Почти липсва недозавиване. Изпреварването се случва бързо заради многото конски сили в малкия двигател. Колата е и доста икономична. При преход от 400 километра разходът на гориво не надхвърли 6 литра на сто.

Може още много да се говори за модела, но най-добре е да изпробвате неговите възможности лично като си запазите час за тест в дилърствата на Силвър Стар.

още от Автомобили
26
Петък
Април