нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Mercedes-Benz E-class: Интелигентност и комфорт от класа

Снимки: Mercedes-Benz

С над 14 милиона автомобила, произведени от 1946 г. насам, E-класата е най-продаваният модел в историята на Mercedes-Benz по света. За мнозина тя е сърцето на бранда с трилъчата звезда. През 2021-ва година любимият на поколения Mercedes-Benz дава обещание за повече интелигентен комфорт и сигурност. С по-спортен дизайн, с функции за подпомагане на шофирането от ново поколение, с вариант за хибридно задвижване и с вградена интуитивна комбинация от хардуер и дигитални решения за защита от посегателства, Е-класата съчетава умело динамиката и интелигентността.

Интелигентно управление

Системите за подпомагане на шофирането включват ново поколение волан с детектор за отделяне на ръцете от него, асистент за активно спазване на дистанция, активен асистент за спиране и потегляне, подпомагане на насочването на автомобила, подпомагане за спиране и активно следене на „слепите точки“. Пакетът за паркиране заедно с 360° камера осигурява разширена зона на видимост и позволява за първи път досега автоматично паркиране не само паралелно и на един автомобил пред друг, но също и в маркирани зони.

Обновената Е-класа идва с още повече комфорт в интериора благодарение на двата цифрови екрана и MBUX системата за управление с гласови команди и добавена реалност. В модела е вградена и нова всеобхватна категория продукти и опции URBAN GUARD, която представлява интелигентно свързване на хардуерни и цифрови решения за защита срещу кражба и увреждане на автомобила. Във всеобхватна категория мерки срещу кражби и вандализъм влизат както стандартна аларма, която се активира при взлом в автомобила или при теглене или репатриране, така и устройство, което подава сигнал към смартфона на собственика, когато някой надраска колата на паркинга с ключ например.

Дигитален комфорт

Автомобилът носи усещането за дигитален интуитивен комфорт, благодарение на двата цифрови екрана и MBUX системата за управление с гласови команди. Добавени са и нови опции за масаж, а също и автоматично регулиране на седалките и волана. Необходимо е само да въведете височината на водача в системата и автомобилът сам ще реагира. Екраните и функциите могат да бъдат контролирани по няколко начина: с гласова команда, от волана, тъчскрийн дисплейте или тъчпада, който е нововъведение в Е-класата.

Основна иновация в модела е новото поколение волан с детектор за отделяне на ръцете от него. В специална подложка в него са интегрирани съответните сензори, които отчитат кога водачът държи кормилото. Ако системата разпознае, че шофьорът е пуснал волана за определен период от време, започва последователност от предупреждения, както и активиране на спирачната система в случай, че водачът остане безучастен.

В градски условия безценен помощник е асистентът за паркиране. С помощта на 360° камера се осигурява разширена зона на видимост и се позволява за първи път досега автоматично паркиране не само паралелно и на един автомобил пред друг, но също и в маркирани зони.

Ефективност и мощност

Електрификацията на задвижването прави нова решителна крачка напред като част от обновлението на E-класата. Предлагат се вариант за хибридно задвижване с опция за зареждане от електрическата мрежа, бензинови и дизелови двигатели със задвижване на задния мост или на четирите колела. Гамата от високоефективни, слабо замърсяващи и мощни бензинови двигатели покрива диапазона от 115 до 270 kW, докато при дизеловите агрегати този диапазон е от 118 до 243 kW.

За първи път Е-класата предлага 4-цилиндров и 6-цилиндров бензинов двигател с интегриран стартер-генератор, произвеждащ допълнително до 15 kW и 180 Nm допълнителен въртящ момент. Оборудваните с този двигател модели разполагат с 48-волтова електрическа инсталация или така нареченият EQ Boost.

Хибридната версия пък се предлага с бензинов и дизелов двигател за първи път. И двете версии комбинират конвенционалните двигатели с вътрешно горене с компактна батерия и електрически двигател. Той може да задвижва автомобила само с електрическа енергия, която осигурява пробег от 50 километра. Автомобилът е изключително подходящ за градските условия и задръствания и убедителен избор за всеки, които търси възможност за кратък електрически пробег и ниски текущи разходи в ежедневното си пътуване. 

До края на 2021 година цялото това впечатляващо оборудване върви и с още една екстра за бъдещите му притежатели - 7000 лева бонус при изкупуване на употребяван автомобил. 

"Мениджър нюз"

още от Автомобили