Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Renault заплашва да блокира реформа в управлението на Nissan, преговорите с Fiat Chrysler може да бъдат подновени

Снимка: Shutterstock

Френският автомобилостроител Renault, който е партньор и основен акционер в Nissan, заплашва да блокира реформа в управлението на японската компания, страхувайки се, че тя ще доведе до загуба на влиянието му. Това съобщи в."Файненшъл таймс", цитиран от Франс прес.

Говорител на Renault не коментира новината пред Франс прес.

В писмо до шефа на Nissan Хирото Саикава председателят на Съвета на директорите на Renault Жан-Доминик Сенар го е информирал, че представителите на компанията ще се въздържат при вота за учредяване на 3 комитета (за назначаване, одит и заплати). Това трябва да се случи на общото събрание на акционерите на японския автомобилостроител, насрочено за 25 юни, твърди икономическият всекидневник в статия, публикувана вчера.

Това въздържание ще осъди реформата, която трябва да бъде одобрена от мнозинство от две трети, според в. "Файненшъл таймс".

На общото събрание трябва да се направи реорганизацията в управлението на Nissan след скандала с бившия председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Renault - Карлос Гон. Той бе арестуван през ноември 2018 година и обвинен във финансови нарушения от японското правосъдие.

Според в. "Файненшъл таймс" Сенар, който гласува в средата на май в полза на новото управление на Nissan, потвърждава в писмото си, че се страхува, че трите нови комитета ще бъдат използвани по един или друг начин, за да намалят влиянието на Renault, предаде БТА.

Съществува риск изпращането на този документ да разгневи шефовете на Nissan, които вече отхвърлиха през пролетта офертата за по-голяма интеграция с Renault.

Японците и без това са обидени, че са държани встрани от преговорите за сливане между френската компания и италианско-американския автомобилостроител Fiat-Chrysler, посочва АФП. Преговорите пропаднаха миналата седмица, само 10 дни след започването си, тъй като Fiat Chrysler оттегли офертата си. От Fiat Chrysler стигнаха до решението, след като френското правителство, което е най-големият акционер в Renault с 15-процентов дял, блокира гласуването на предложението и поиска повече време, за да спечели подкрепата на Nissan.

По-рано Ройтерс съобщи, че италиано-американската компания и Renault се опитват да възобновят преговорите. Ключова роля в тях обаче ще изиграе именно Nissan, който според източници на агенцията ще поиска от Renault да намали значително дела си от 43,4% в японската компания в замяна на подкрепа за сливането. Nissan има 15-процентов дял в Renault, който обаче не му дава право на глас.

още по темата
още от Автомобили