нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Volkswagen отне короната на Tesla на европейския пазар

Снимка: Getty images

Германският автомобилен гигант Volkswagen се издигна от пепелта на Дизелгейт за да стане лидер на пазара за електрически коли в Европа, където компанията отчете 26-процентов пазарен дял през първата половина на 2021 г. Макар че Model 3 на  Tesla се продава добре в региона, местното производство на Volkswagen, по-добрата разпознаваемост на марката и по-ниските цени й помогнаха да надвие фирмата на Илон Мъск, пише Си Ен Би Си.

Tesla обаче няма да се откаже от европейската корона без битка, като компанията се надява да започне производство в гигафабриката в Берлин до края на годината.

Според анализаторите предимството на Volkswagen на бързо разрастващия се пазар на електрически автомобили е широката гама от марки, включително по-луксозните брандове като Audi, Bentley и Porsche. Най-популярният електромобил на VW в Европа обаче е по-достъпният хечбек ID.3, чиято цена започва от около 40 000 долара. А през септември 2020 г. В световен мащаб обаче най-популярния електрически модел на Volkswagen ID.4, който бе пуснат на пазара през септември 2020 г.

Volkswagen обаче изостава от Tesla в битката за короната на глобалния пазар на електрически автомобили. Tesla е доставила повече от 627 хил. електрически коли през първите три месеца на 2021 г., докато Volkswagen е продал само 293 хил. Германската компания, подобно на другите традиционни автомобилостроители и новите стартъпи, смятат да представи много нови електрически модели в рамките на десетилетието.  

 

още по темата
още от Автомобили