нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Досиетата FinCEN: Deutsche Bank участвала в над половината от съмнителните транзакции за 2 трлн. долара

Снимка: Guliver / Getty images

Най-голямата германска банка Deutsche Bank изглежда е отговорна за повече от половината транзакции на съмнителни средства за общо над 2 трлн. долара, става ясно от ифнормация от изтекли документи от министерството на финансите на САЩ, предава Си Ен Би Си, цитирайки „Дойче веле“.

Документите показват, че в периода 1999 – 2017 година транзакции на стойност 1,3 трлн. долара, маркирани като подозрителни, са преминали през Deutsche bank.

Изтеклите документи съдържат доклади за съмнителна дейност на банки и финансовите институции, представени на Мрежата за разследване на финансови престъпления към американското министерство на финансите (FinCEN). Оттук идва и името на случая „Досиетата FinCEN".

Финансовите компании са задължени по закон да уведомяват регулаторите, когато засекат подозрителни дейности, като например пране на пари или нарушения на санкции. Тези доклади обаче не представляват непременно доказателства за престъпна дейност.

В изявление, публикувано на уебсайта на банката, Deutsche bank завявява, че инцидентите от изтеклите документи „вече са били разследвани и са довели до решения на регулаторите, в които сътрудничеството и предприемането на мерки от страна на банката са били отбелязани.“

От Deutsche bank също така подчертават, че са „отделили значителни ресурси за затягане на контрола“ и че са „фокусирани върху изпълнението на своите отговорности и задължения“.

Това не е първият случай, в който се появяват твърдения, че германската банка нарушава американски санкции. През 2015 г. Deutsche Bank се съгласи да плати глоба в размер на 258 млн. долара заради участието си в транзакции със санкционирани от САЩ страни като Иран, Сирия, Либия, Судан и Мианмар, припомня „Дойче веле“. Според изтеклите документи обаче банката е продължила работата си по подозрителните транзакции и след 2015 г.  

Разкритията за съмнителни трансакции на обща стойност 2 трлн. долара са резултат от съвместно разследване на 110 медии в 88 държави.

Американската медия „Бъзфийд нюз" е получила изтеклите документи и ги е споделила с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), като по този начин е дала възможност за разследването, в което са участвали британските Би Би Си и Ен Ди Ар, както и "Зюддойче цайтунг" в Германия.

В над 2000-те изтекли доклада за периода 2000-2017 г. в съмнителна дейност са уличени още JP Morgan, Standard Chartered, Bank of New York Mellon, Barclays, Societe Generale и HSBC.

още по темата
още от Банки