нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Решаващи дни за сделката по Брекзит

Снимка: Guliver/ Getty Images

ЕС е подготвен за Брекзит без сделка, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщение към Европейския парламент днес.

Не може да бъдат предвиден окончателният резултат от преговорите за търговска сделка между Европейския съюз и Обединеното кралство, подчерта тя и добави, че в този момент никоя страна не може да каже със сигурност, че ще бъде сключена сделка до края на преходния период на 31-ви декември.

Европейската комисия не може да гарантира, че ще бъде постигнато търговско споразумение с Великобритания след излизането й от Европейския съюз, следващите дни ще бъдат решаващи в това отношение, посочи още председателят на ЕК. 

"С оставащо пред нас много малко време, ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение. Готови сме да бъдем креативни", декларира Урсула фон дер Лайен.

Продължават да съществуват "големи различия" между Лондон и Брюксел, най-вече в областта на държавните помощи, но е постигнат известен напредък в преговорите, отбеляза тя и потвърди, че единният блок е посветен на постигането на сделка с Обединеното кралство.

Тревогите на Острова

Дългосрочните ефекти от Брекзит могат да окажат по-голямо негативно въздействие върху компаниите, отколкото пандемията от коронавирус. Това заяви членът на Комитета по паричната политика към Английската централна банка Майкъл Сандърс, цитиран от Ройтерс.

„Бизнесът ще се отърси от ефектите на COVID-19, тъй като те са временни, но дългосрочните последици от Брекзит могат да се окажат перманентни“, коментира Сандърс в интервю за уебсайта TheBusinessDesk.com

В понеделник управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви, че Брекзит без сделка ще причини по-дългосрочни щети на британската икономика, отколкото кризата с COVID-19, като въздействието от илизането на Великобритания от ЕС може да се усети в продължение на десетилетия.

Двете страни все още водят преговори за търговско споразумение преди изтичането на т.нар преходен период на 31 декември.

Сандърс прогнозира още, че британската икономика едва ли ще изпадне в рецесия.

„В момента не си струва да се притеснявате твърде много за рецесия. Регистрирахме голямо икономическо възстановяване през третото тримесечие. През четвъртото очакваме спад, но прогнозите са свиването да бъде само с около 2%“, добави той.

По-сериозни към момента са опасенията, че доставките на важни лекарства във Великобритания, включително ваксини за коронавируса, могат да пострадат сериозно, ако правителството не постигне Брекзит сделка. 

От Асоциацията на британската фармацевтична индустрия предупредиха за голямо оскъпяване, по-голяма бюрокрация и забавяне на доставки на медикаменти, ако не бъде постигната търговска сделка за Брекзит.

Изпълнителният директор на асоциацията Ричард Торбет заяви за Скай нюз, че поради сложността на регулациите в бранша се опасява, че проблеми могат да възникнат дори, ако има сделка, но без тя да е изпипана във всички области.

Великобритания изнася всеки месец около 45 милиона пратки с лекарства за ЕС и внася други 37 милиона от Евросъюза, което е голям търговски обем и ако доставките бъдат нарушени последиците за пациентите ще бъдат огромни, посочиха от асоциацията.

Тази загриженост идва на фона на оповестените снощи от правителството планове за Коледа, които позволяват събиране на до три семейства в рамките на пет дни по празниците и падане на забраната за пътуване.

"Коледният подарък" на правителството бе критикуван, както от здравните и научните експерти, които смятат, че събирането на семейства ще доведе до разпространение на заразата, така и от ресторантьорите хотелиерите, които пък негодуват, че се разрешава събиране на семейства по домовете, а рестрикциите за тяхната дейност остават.

 

още по темата
още от ЕС