Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Apple разтърси инвеститорите си с мрачни прогнози. Пазарната капитализация на компанията се срина с $55 млрд.

Снимка: Guliver / Getty images

С официално писмо до инвеститорите на Apple, изпълнителният директор на компанията Тим Кук разкри драстичен спад в прогнозните продажби за празничното тримесечие. В изненадващо разкритие, производителят на iPhone заяви, че очаква приходи от около 84 млрд. долара, при предвидени между 89 и 93 млрд. долара за трите празнични месеца.,

Като основна причина за лошите резултати, Кук посочи евтините батерии за мобилните устройства и слабия пазар в Китай, допълнително повлиян от нарастващото напрежение в търговията със САЩ.

Реалните приходи на компанията през периода октомври-декември са със 7,6% по-малко от очакваното. На годишна база приходите са се свили с 5%, което е най-лошият тримесечен резултат за последните две години, отбелязва Би Би Си. Разочароващите резултати обезцениха акциите на Apple с 8%, което намали пазарната капитализация на компанията с 55 млрд. долара. 

В писмото до инвеститорите Тим Кук заявява, че проблемите с продажбите са предимно в региона на Китай, включвайки Хонг Конг и Тайван, които представляват почти 20% от приходите на Apple.

Писмото предлага редица обяснения защо продажбите на iPhone са били толкова слаби през празничното тримесечие. Посочват се по-големите предизвикателства в продажбата на скъпи телефони на развиващите се пазари, промените в силата на долара и по-специално относителната липса на хора, желаещи да обновят своя iPhone.

Сред факторите за ниските продажби се отчита и политиката за замяна на батерии, която Apple предприе миналата година. От фирмата намалиха цената на извънгаранционната подмяна на батерии на iPhone от 79 на 29  долара за всеки, който има iPhone 6 или по-нова версия. Причината бе, че компанията бе уловена в умишлено използване на по-стари батерии, за понижаване цената на продуктите, съобщава Business Insider.

Освен това и много от продуктите на Apple бяха рекламирани със значителни отстъпки, което предполагаше, че продажбите са бавни.

Вижте интервю на канал CNBC с изпълнителния директор на компанията Тим Кук.

още по темата
още от Бизнес