нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България се нуждае от по-висок максимален осигурителен доход, твърди МВФ

Снимка: Shutterstock

Увеличаване на максимални осигурителен доход без премахване на плоския данък ще осигури на България по голям ресурс за социални разходи, които да бъдат използвани за борба с растящото социално неравенство. Това препоръчаха от Международния валутен фонд (МВФ) по време на редовната си мисия в България, която завърши вчера, предаде БНР.

В момента максималния осигурителен доход е 3000 лв.

Според МВФ може да подкрепи пазара на труда с малък бюджетен дефицит, стига да се запази настоящото ниско ниво на дълг.

 Осигурените от тези мерки средства трябва да бъдат вложени в образование, здравеопазване, социални грижи.

 „Има начини, с които да се подобри преразпределителната роля на постъпленията от данъци, без това задължително да води до промени в плоския данък, за който има постигнат обществен консенсус. Като пример за мярка ние бихме искали да посочим увеличаване на максималния осигурителен праг“, заяви ръководителят на мисията на Джейу Лий, като подчерта, че добрите макроикономически и фискални показатели трябва да бъдат превърнати в по-голям икономически растеж.

Експертите на МВФ са у нас от 4 февруари, като по традиция те имаха редица срещи с представители на правителството, БНБ, бизнеса и неправителствените организации.

От фонда подчертават, че предизвикателствата пред икономическата политика на България понастоящем са свързани с ускоряване на приобщаващия растеж и устойчиво сближаване на доходите с тези на другите страни от ЕС. Според тях това изисква всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на управлението и на публичните услуги, намаляване на недостига на работна сила, подобряване на образованието, понижаване на неравенството и укрепване на финансовия сектор.

още по темата
още от Бизнес