Добри сме и в производството на нетрадиционен за България алкохол

 Добри сме и в производството на нетрадиционен за България алкохол

Добри сме и в производството на нетрадиционен за България алкохол

Все по-популярно става в света да се консумират алкохолни напитки, които са произведени в държави без традиции в производството им. България следва тази световна тенденция и започва да се налага като държава, която произвежда не само качествено вино и ракия. Това обяви Меглена Михова от Probegex („Пробежекс“), представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. „Отдавна вече скоч не е равно на Шотландия, а водка на Русия“, допълни тя.  

Меглена Михова очерта още две тенденции за страната ни. „И в изданието на Concours Mondial de Bruxelles за вино, и в това за високоалкохолни напитки, две поредни години над 40% от българските мостри получават медали, което е огромен успех. Също така, все повече производители оценяват възможностите, които Конкурсът им предоставя за стъпване на чужди пазари. Наградените през 2017 г. вина например ще бъдат представени в държави от Европа (Бенелюкс), Северна Америка (САЩ) и Азия (Китай и Япония), които през последните години стават много привлекателен за износ на българско вино “, допълни тя.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. се проведе в Пловдив, България. Енолози, сомелиери, винени журналисти и търговци на вино от над 50 държави оценяваха близо 9000 вина от цял свят. В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от страната ни, с 257 мостри на вина. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.

Четири златни и три сребърни медала получии страната ни от 17-то издание на един от най-известните световни конкурси за спиртни напитки в света - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, което се проведе от 24 до 26 август в Мексико, град Текила. Близо 1200 мостри на напитки от 48 страни-производители в света се бориха за отличие в категориите уиски, коняк, бренди (включително ракия), ром, водка, джин, писко, грапа, байжиу и текила. Сред най-любопитните високоалкохолни напитки, които получиха медали в Мексико, бяха кашаса от Бразилия, писко от Перу, абсент от Швейцария.

Медалите на българските производители на високоалкохолни напитки бяха връчени от директора на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, г-н Тиери Хайнс, който пристигна у нас специално за най-големия форум за българското вино DiVino.Taste. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ