нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Evergrande може би има скрит коз срещу фалит

Снимка: Shutterstock

Силно задлъжнелия китайски строителен предприемач China Evergrande Group може да има скрит коз в ръкава си, който да го спаси от фалит.

Според анализатора на Блумбърг Стивън Лам 50-процентовия дял на компанията в застрахователя Evergrande Life Assurance Co. може да й донесе 600 млн. долара при евентуална продажба. Застрахователя увеличи деветократно позициите си на пазара, след като през 2015 г. Evergrande придоби половината от фирмата.

Застрахователят е на печалба през всяка една от последните четири години.

Резултатите на компанията изглеждат наистина добри и интересът от инвеститори е висок, но това не означава, че не съществуват и проблеми.

Бързото разрастване на компанията бе за сметка на поддържането на ниско ниво на платежоспособност от 110% към края на юни. За сравнение, средното ниво при големите застрахователи в страната е 239%. „Това означава, че който купи делът на Evergraden ще трябва да похарчи още 2,2 млрд. долара, за да вдигне коефициента над 200%“, казва Лам.

Според него делът ще бъде по-привлекателен за малките и средните играчи в сектора, отколкото за най-големите китайски застрахователи, които регулаторите в страната биха предпочели като потенциален купувач.

още по темата
още от Бизнес