нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Илон Мъск: До 6 години човек може да стъпи на Марс

Getty Images

Американският предприемач Илон Мъск, създател и ръководител на компаниите "Тесла" и "СпейсЕкс", направи нова смела прогноза, че човек може да стъпи на Марс след шест години, съобщи ТАСС.

Той заяви това по време на церемония по връчването на награда за иновационни идеи, които оказват влияние върху обществото, на медийния концерн "Аксел-Шпрингер". Церемонията се излъчваше на живо на сайта на компанията, предава БТА.

"Убеден съм, че това ще стане след шест години", каза Мъск в отговор на въпрос кога хората ще могат да стъпят на Марс.

Нещо повече, при благоприятни условия първият човек може да стигне на планетата дори след четири години, смята той. "Ще се опитаме да изпратим кораб без екипаж там след две години", добави Мъск.

В разговор по време на събитие на издателската къща "Аксел-Шпрингер" в Берлин предприемачът съобщи и че Tesla е отворена за обсъждане на сливане със свой конкурент в автомобилната индустрия. Мъск даде това разяснение в отговор на въпрос дали обмисля възможността да закупи конкурентен производител на превозни средства, предвид факта, че пазарната капитализация на Tesla вече задминава 500 млрд. долара и би улеснило един такъв процес.

„Определено не бихме започнали враждебно сливане. Ако някой каже, че би било добра идея да се слее с Tesla, ще проведем този разговор“, каза той.

Междувременно по-късно този месец предстои Tesla да дебютира в индекса S&P 500, към който ще се присъедини на 21 декември с една стъпка, ставайки най-голямата фирма, добавяна някога, както и по-голяма от 95% от вече съществуващите му компоненти. Предстои да бъде обявено и коя компания ще бъде изместена от Tesla в индекса.

още от Бизнес