нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай кандидатства за присъединяване към транстихоокеанското търговско споразумение

Снимка: Getty images

Китай подаде молба за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (СРТРР), съобщи министерството на търговията на страната, цитирано от Ройтерс.

Новината идва на фона на опитите на втората по-големина икономика в света търси начин да засили търговското си влияние в региона.

Министърът на търговията на Китай  Уан Уънтао е подал молбата за присъединяване на Китай на новозеландския си колега Дамян О‘Конър, съобщиха от китайското ведомство.

CPTPP беше подписан през 2018 г. от 11 страни, сред които Австралия, Канада, Чили, Япония и Нова Зеландия.

Преди това договорът бе познат като Транстихоокеанското партньорство (TPP), като неговата цел бе именно да бъде противовес на регионалното влияние на Китай. То бе реофрмирано, след като Доналд Тръмп изтегли САЩ от договора през 2017 г., като крайният резултат бе именно CPTPP.

Япония, която е председател на CPTPP тази година, заяви, че ще се консултира с другите членове на групата относно искането на Китай, но не поясни кога точно ще се случи това.

Присъединяването към CPTPP ще засили допълнително позициите на Китай в региона, след като миналата година страната 14 други държави от Азиатско-тихоокеанския регион подписаха  договора за „Регионално всеобхватно икономическо партньорство“ (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), създавайки най-големият търговски блок в света, покриващ пазар от 2,2 млрд. души, който има брутен вътрешен продукт от 26,2%.

 

още по темата
още от Бизнес