Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристин Лагард напуска МВФ и се връща в Европа

Снимка: Guliver / Getty images

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард напуска днес поста си, след като бе номинирана за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), информират водещи европейски медии, цитирани от БТА..

През юли, когато Фондът отбеляза 75 години от създаването си, Лагард временно се оттегли от поста и посочи, че оставката й ще влезе в сила на 12 септември, след като тя бе начело на организацията от 2011 година. Българката Кристалина Георгиева е единственият кандидат за неин приемник и докато кандидатурата й не бъде утвърдена от изпълнителния съвет на МВФ, начело на организацията е заместник-управляващият директор Дейвид Липтън, припомня ТАСС.

На 2 юли европейските лидери номинираха Лагард, която е бивш министър на финансите на Франция, за президент на ЕЦБ. Тя ще замени италианеца Марио Драги на 1 ноември, ако кандидатурата й бъде одобрена от Европейския парламент. Комисията на Европарламента по икономика и парични въпроси миналата седмица одобри назначението на Лагард. Сега въпросът трябва да бъде гласуван от целия Европарламент на следващата пленарна сесия в Страсбург, която ще се проведе между 16 и 19 септември.

Ако ЕП даде подкрепата си, назначението на 63-годишната Лагард се очаква да бъде утвърдено от лидерите на ЕС на срещата на върха на 17-18 октомври.

още по темата
още от Бизнес
19
Неделя
Януари