нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Metro добави в "пазарската кошница" един от най-големите португалски търговци на едро

Shutterstock

Германският гигант в търговията Metro обяви днес придобиването на португалската верига за хранителни стоки на едро Aviludo Group, която е специализирана в доставки за ресторантьорския сектор, предаде Франс прес.
Metro придоби Авилуду груп, втората най-голяма верига за хранителни продукти на едро в Португалия, съобщи германският гигант в комюнике. Двете страни се споразумяха да не оповестяват публично финансовите параметри на трансакцията, посочва БТА.
Основана през 1984 година, Авилуду груп, която разчита на солидната подкрепа на 13 500 клиенти, има годишен оборот от 152 милиона евро и 850 служители. Тя е специализирана в доставките на хранителни стоки за професионалисти в ресторантьорството и за столовете.
Metro изрази задоволството си от трансакцията, която ще й позволи да засили присъствието си в Португалия. Германската компания вече притежава друг португалски търговец на едро, Макро (Makro), който регистрира годишен оборот от около 398 милиона евро.
С Макро намерихме добър партньор, за да ускорим растежа си, приветства сделката и главният изпълнителен директор на Авилуду Жозе Ресуреисау, цитиран в комюникето.
Продажбата трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, уточни Metro. Очаква се тя да стане факт през първата половина на 2021 година.
 От конгломерат, обединяващ няколко компании за диструбиция, в последно време Metro се съсредоточи върху търговията на едро, най-вече на хранителни продукти. Компанията вече купи през последните години германската Рунгис експрес (Rungis express), френската Про а Про (Pro a Pro) и сингапурската Класик файн фудс (Classic Fine Foods)
За  Metro в края на 2019 година са работили 97 000 души по света и компанията е имала оборот от 27 милиарда евро.
Миналата седмица  Metro беше обект на опит за придобиване от холдинга И Пи глоубъл комърс (EP Global Commerce), контролирн от чешкия милиардер Даниел Кретински, който е собственик и на вестник "Монд". Тази оферта на стойност 3 милиарда евро беше оценена като ниска от ръководството на групата, която в четвъртък препоръча на акционерите да не я приемат.

още от Бизнес