нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-богатите семейства в Америка

От ляво надясно Роб, Алис и Джим Уолтън

Снимка: Getty images

Ако бъдете попитани кои са най-богатите хора в САЩ, на ум ще ви дойдат няколко имена, сред които със сигурност ще бъдат Джеф Безос, Илон Мъск и Бил Гейтс. Това са предприемачи, които са оставили белег върху някаква сфера на бизнеса с личните си постижения и успехи. Когато говорим за най-богатите хора обаче ние често се фокусираме върху отделни индивиди, които са извели дадена компания до най-високите нива на корпоративната пирамида, а не толкова върху семейства, чието богатство се трупа от поколения. Макар че състоянието на отделните членове на тези семейства рядко може да бъде сравнявано с това на хората като Гейтс и Безос, много често най-богатите американски семейства имат огромно влияние върху историята на САЩ (а в някои случаи и по-дълбоки джобове от милиардерите от ИТ сектора).

Според данни на Forbes 50-те най-заможни семейства в САЩ имат общо богатство от 1,2 трлн. долара. От VisualCapitalist.com са използвали тези данни, за да създадат инфографика, която илюстрира състоянието на тези семейства и източникът на тяхното благополучие. В класацията не влизат хора като Джеф Безос и Ръпърт Мърдок, тъй като тяхното богатство не е наследствено.

Най-богатото семейство в САЩ, а и в света, е семейство Уолтън – основателите на веригата супермаркети Walmart. Общото състояние на собствениците на Walmart се оценява на 247 млрд. долара. За последната година богатството на семейство Уолтън е нараснало с 25 млрд. долара, което е равно на близо 3 млн. долара на час.

На второ място се нарежда семейство Кох, което стои зад индустриалния гигант Кoch Industries. Тяхното богатство се оценява на 100 млрд. долара.

На трето място се нарежда семейство Марс, което контролира едноименната компания, известна най-вече със своите шоколадови изделия. Forbes оценява богатството на Марс на 94 млрд. долара.

Топ 5 допълват семейство Каргил-Макмилън и семейство Лаудер, собственици на лидерът в земеделието Cargill Inc. и козметичната компания Estee Lauder. Те имат богатство от съответно 47 и 40 млрд. долара

Къде в класацията са обаче известните имена като Рокфелер и Вандербилт? Рокфефелер продължават да са богато семейство, макар да са далеч от лидерските позиции от времето на Джон Дейвисън Рокфелер – първият милиардер в историята на САЩ. Днес богатството на семейството се оценява на 8,4 млрд. долара. Семейството на корабният и железопътен магнат Корнелиус Вандербилт обаче вече не попада в класацията. Други популярни семейства като Форд и Астор също не са сред 50-те най-заможни.

Източник: VisualCapitalist.com

още по темата
още от Бизнес