нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нови проблеми на китайския имотен сектор. Още една компания пропусна плащане

Снимка: Shutterstock

На фона на дълговата криза на Evergrande се появяват нови признаци за стрес на пазара на имоти в Китай, след като още един строителен предприемач не успя да извърши плащане по чуждестранни облигации, предаде Си Ен Би Си.

Рейтинговите агенции понижиха рейтингите на строителите Fantasia Holdings и Sinic Holdings на фона на рисковете, свързани със затруднената ситуация с паричните потоци в двете компании.

В понеделник Fantasiа не успя да извърши в срок плащане на 206 млн. долара дълг на международния пазар. Компанията е спряла търговията на акциите с в Хонконг от 9 септември насам, като преди това те се бяха сринали с 60% от началото на годината.

Щетите от потенциален фалит на Fantasia обаче ще бъдат незначителни в сравнение с Evergrande.

Evergrande е най-задлъжнелият строителен предприемач със задължения от около 300 млрд. долара, докато тези на Fantasia се равняват на 12,8 млрд. долара (82,9 млрд. юана).

Вчера Fitch понижи рейтинга на Fantasia от „B” на „CCC-“. Според сайта на агенцията рейтингът „CCC” означава „значителен кредитен риск“ и „реална възможност за фалит“.

В същото време S&P Global Ratings понижи рейтинга на Sinic Holdings от „CCC+” на „CC.”. От рейтинговата агенция посочват, че макар още да не е фалира, крахът на компания с такъв рейтинг е почти сигурен.

„Понижихме рейтинга, защото вярваме, че Sinic е изправена пред сериозни проблеми с ликвидността и способността й да покрива задълженията си е почти напълно изчерпана“, казват от S&P.

Китайският имотен сектор попадна под светлината на прожекторите, след като проблемите с дълга на Evergrande разтърсиха финансовите пазари.

Evergrande, който е вторият най-голям строителен предприемач в Китай по продажби, предупреди на два пъти, че може да фалира. До момента компанията е пропуснала две плащания по лихви по офшорни облигации.

Анализаторите се притесняват от потенциално разрастване на кризата с Evergrande, което да засегне китайския икономически растеж. Имотният сектор представлява около 15% от брутният вътрешен продукт на втората най-голяма икономика в света, изчисляват експерти.

още по темата
още от Бизнес