нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Очакванията за икономически растеж на Германия стават по-песимистични

Снимка: Getty images

Водещ германски икономически институт понижи прогнозата си за растежа през 2021-а, тъй като слабият темп на ваксинация и увеличилите се варианти на коронавируса могат да доведат до удължаване на ограниченията на бизнес активността в Германия, предаде Асошиейтед прес.

Очакванията вече са за увеличение на брутния вътрешен продукт с 3,7 на сто за тази година, което е с цял процентен пункт по-малко в сравнение предварителната оценка от есента.

Германия преживя трудна трета вълна на пандемията с нарастване на броя на заразените и с повече пациенти с COVID-19, които се нуждаят от интензивни медицински грижи. В същото време ваксинациите срещу вируса са с по-бавен темп, отколкото в САЩ и Великобритания, макар че през последната седмица той леко се ускори в Германия, отбелязва АП.

Торстен Шмидт, главен прогнозатор в институт за икономически изследвания "Лайбниц" в Есен, коментира днес, че очакванията са ограниченията заради пандемията да започнат да отслабват в средата на второто тримесечие и да отпаднат в по-голямата си част до края на третото тримесечие.

Германската икономика поема отново нагоре след спада от 4,9 на сто през 2020-а. Износът и промишленият сектор са се приспособили по-добре към ограниченията заради Ковид-19, но компаниите от сектора на услугите и търговията на дребно, които зависят от живите контакти, продължават да отчитат големи загуби.

още по темата
още от Бизнес