нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Намаляват заплатата на служители на Google, ако работят от разстояние

Снимка: Shutterstock

Google обяви своя план за връщане към офиса, който има многобройни предимства като гъвкавост и четири седмици работа от разстояние. Компанията ще коригира заплатите на отдалечени служители в райони с по-ниски разходи за живот. Тази тенденция изглежда е по-силна в залива на Сан Франциско, където концентрацията на технологични гиганти е повишила заплатите, както и цената на наема или търговските помещения. 

Facebook вече обяви политика, подобна на тази на Google, когато през май Марк Зукърбърг заяви, че ще коригира заплатата на работниците, които решат да се преместят. Изглежда че Twitter ще направи нещо подобно, въпреки че към момента това не е съобщено от компанията, предава eleconomista.es.

Трябва ли да се плаща на хората, работещи от разстояние спрямо мястото, където работят или спрямо това, което генерират за компанията? Дебатът е интересен и важен поради значението, което би могъл да има. Още повече, че преди няколко дни стана ясно, че дистанционната работа е спестила на Google средно 1 милиард от пътувания и разходи за офиси и материали.

Освен това Google обяви и някои промени в своята политика след принудителното упражняване на работа от разстояние. Нейният главен изпълнителен директор Сундар Пичай обясни в имейл до служителите си, че очаква 20% от служителите му да работят от вкъщи след възобновяването на работата в офисите тази година.

"Преди пандемията имахме хиляди хора от основните си екипи, работещи от разстояние. Очаквам тези числа да се увеличат през следващите месеци, тъй като разработваме по-отдалечени функции, включително за напълно отдалечени подекипи", пише Пичай.

През юни Google ще информира служителите за това как могат да поискат постоянна работа от дома или от други офиси. Компанията ще коригира заплатата на служителите и в двата случая. 

"Всеки служител на Google вече може да работи временно в продължение на четири седмици годишно от място, различно от определения от него офис, което е увеличение спрямо предходните две седмици", обянява Пичай. 

още от Бизнес