нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 начина да се изправите срещу шефа, без да рискувате работата си

Снимка: Shutterstock

Никога не е лесно да кажете на шефа си, че греши.

Повечето служители дори не биха помислили да се изправят срещу своя началник, страхувайки се, че това може да им коства работата. Аз не съм съгласен с този подход.

Когато не сте в състояние да казвате истината и да дискутирате открито проблемите в компанията, мога да се обзаложа, че ви предстоят тежки времена. Грешките са част от живота, от бизнеса и най-важното, ключът към усъвършенстването.

Ще си кажете, че  „шефовете са  си шефове“ и, че те не са стигнали до това ниво с помощта на лоши идеи и неуспешни проекти. И ще бъдете прави. Факт е, че в повечето случаи тези хора притежават качества, умения или знания, които да ги отличат от останалите, но в края на краищата и те са хора като нас.  Никой не е безгрешен.

Чувството, което изпитваме, когато разберем, че са сбъркали, е изключително неприятно. Знаете ли обаче кое е по-лошо? Дълго време да не осъзнаваме, че грешим и да стигнем до там, че да навредим на нашата фирма и служители. 

По тази причина, най-успешните мениджъри търсят служители, които не страхуват да им кажат истината в очите и не избягат по-разгорещените разговори. Лидерите се нуждаят от хора, които са готови да  изразят своите опасения, да предложат конструктивна критика и дори ако се налага да ни върнат на земята със звучен словесен шамар.

Може да опишете проблема с много различни думи, като например: грешка, заблуда, недоразумение.  Важното в случая е съобщението да стигне до вашия шеф.

Това са 5 начина да кажете на шефа си, че греши, по правилния начин:

1. Подчертайте позитивите

Това не означава просто да изброите нещата, които вървят по план, да съобщите набързо лошите новини и да завършите с нещо позитивно. Това е страхлив и снизходителен подход към съобщаването на лоши нови. Добрите мениджъри предпочитат ясната обратна връзка.

Въпреки това, ако се фокусирате единствено върху неприятната част, може да бъдете възприети като твърде негативни или като неподготвени. Комбинацията между позитивните и негативите дава пълната картина.  Балансираният подход се концентрира не върху „правилното и грешното“, а над това „какво трябва да продължим да правим, какво да спрем и какво да направим по различен начин.“

2. Използвайте аз-изявления

За да избегнете критики и прехвърлян на вина, когато искате да съобщите лошите новини, употребявайте по-често така наречените „аз-изявления".

 „Чувствам, че нашите служители предпочитат да не изказват мнение, защото се страхуват да не бъдат критикувани.“ В това изречение се вижда, че вие предлагате личната си гледна точка, без да  прехвърляте отговорността върху някой друг. Аз-изявленията оставят достатъчно място за свободно обсъждане и тълкуване на различните версии на истината.

още от Управление