Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

SpaceX тества ракетата си за изпращане на хора в Космоса

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Производителят на космически ракети и кораби SpaceX е с една стъпка по-близо до изпращането на хора в орбита около Земята за първи път в историята си.

Ако всичко върви по план, в сряда, в 16:33 часа местно време, от космодрума в „Кейп Канаверал“, щата Флорида, ще излетят астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, предаде Business Insider. Двамата ще тестват кораба за многократна употреба Crew Dragon, като част от Програмата за комерсиални пилотирани полети на НАСА, която отпусна 3.1 млрд. долара на основаната от Илон Мъск авио-космическа корпорация.

„Ще изстреляме американски астронавти в американски ракети от американска земя. Ще го направим сега, по време на пандемията от коронавируса и ви казвам, че това е мисия с голям приоритет за САЩ“, заяви Джим Брайдънстийн, администратор на НАСА, по време на телевизионен брифинг.

Миналата седмица SpaceX премина през финалната подготовка за мисията – преглед за безопасността, тестване на ракетата и проба на облеклото на астронавтите.

Полета могат да отложат метеорологичните условия, които се очаква да се влошат в часовете преди старта. В продължение на няколко дена във Флорида е ветровито и валят обилни дъждове, в резултат на което и вълнението в Атлантическия океан се е повишило – там е планирано да чакат спасителни лодки, в случай че се наложи мисията да бъде преждевременно прекратена.

Другите възможни варианти за провеждането на теста са идната събота в 15:22 часа или в неделя в 15:00 часа.

На този фон конкурентната Virgin Orbit на предприемача Ричард Брансън направи неуспешно демо на изстрелването на ракета от самолет Boeing 747. Целта на компанията е чрез този метод да изпраща сателити в земната орбита.

още от Бизнес