3000 души и армада от тежка техника на протест в центъра на София днес

3000 души и армада от тежка техника на протест в центъра на София днес

3000 души и армада от тежка техника на протест в центъра на София днес

Около 3000 души и тежка механизация от около 100 пътни превозни средства се очакват на протеста на браншовата камара "Пътища" в центъра на София днес. Тъй като обаче нарушават Закона за движение по пътищата, водачите на тежката техника ще бъдат наказани с глоби от 30 лв., предупреди на брифинг още вчера Борислав Муеров, зам.-директор на ГД "Национална полиция".

Първоначалният сборен пункт ще бъде в 6.30 ч. при "Враня". Тежката техника ще бъде разположена в две колони на пътното платно, за да не се затруднява движението, посочи Муеров. Около 07.15 - 07.20 ч. колоната ще потегли по бул. "Цариградско шосе" и после по бул. "Цар Освободител" и ще бъде паркирана на крайната точка - в отсечката на бул."Цар Освободител" и ул "Раковски".

Българската браншова камара "Пътища" е подала уведомление към Столичната община, която съгласува мероприята в изпълнение на разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите, съобщи Муеров. Той уточни, че СО е издала заповед на основание на Закона за местното самоуправление, в която се посочва, че от 07.00 ч. до 12.00 ч. утре, 11 октомври, се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл."Александър Първи", а от 8.00 ч. до 12.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между ул. "Георги С.Раковски" и бул. "Дондуков".

Организаторите са поели ангажимент протестът да протече мирно, без затваряне на пътни възли и кръстовища. Тежката техника ще бъде допусната да участва в протеста, въпреки че това е в нарушение на Закона за движение по пътищата и наредбата за организация  на движение на територията на Столична община, която забранява влизането на такава техника, защото "ние няма как да влезем в противоречие със съгласувателното писмо на Столичната община", обясни Муеров. Затова, протестиращите ще бъдат допуснати, но ще си понесат и съответните санкции, предупреди той.

СДВР е създала необходимата органзация за безпроблемното преминаване на тази механизация към протеста. Ще бъдат ангажирани всички сили на "Пътна полиция" и "Охранителна полиция на СДВР" за нормалното протичане на мероприятието, увери Муеров. Той поднесе извинение на гражданите за предстоящите неудобства в придвижването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ