нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов: България ще постигне колективен имунитет още през май месец

Снимка: Мениджър Нюз

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 млн. души и в страната ще бъде постигнат колективен имунитет. Това прогнозира той чрез предаване на живо във Facebook.

Ваксинацията у нас започна на 27 декември 2020 г., като от тогава за малко над три месеца у нас има ваксинирани 571 хил. души.

„Успяхме да осигурим 2,7 милиона дози от ваксината на Pfizer да бъдат доставени в България през следващите два месеца. Хората могат да бъдат спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила“, обяви министър-председателят по време на посещение в село Тополово, Асеновградско. „Всичко е договорено, да не дойде после някой да си приписва заслуги, че видите ли, нещо е направено “, допълни Борисов.

Това става след като в началото на април 19 държави от ЕС се отказаха от част от ваксините си, за да могат общо 2,8 млн. ваксини да бъдат прерапределени към държави като България, където имунизацията тече бавно. Другите такива страни са Естония, Латвия, Словакия и Хърватия. По това споразумение на България бяха отпуснати нови 1,15 млн. дози.  

Премиерът обясни, че предстои да бъдат уточнени доставките на дозите от ваксината по седмици, както и разпределението към личните лекари.

Борисов изрази увереност, че увеличаващият се брой ваксинирани и оздравели ще допринесе за това страната ни да преодолее пандемията.

Той допълни, че цените на ваксините се вдигат и за да се гарантират бъдещи поръчки, ще се наложи залагане на повече буфери в бъдещите държавни бюджети.

Вече тече подготовка на европейско ниво относно ваксинирането през следващата година, но вече при по-високи цени и по тази причина, отбеляза премиерът, в новите бюджети би следвало да се залагат и по-големи буфери за ваксини.

Днес Борисов посети село Тополово, Асеновградско, където с отпуснати от правителството над 800 000 лева се изгражда многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол. Спортното съоръжение ще бъде използвано и като физкултурен салон на ОУ „Отец Паисий“.

още от България