нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Челопеч и Козлодуй - отново лидери по заплати в страната

Shutterstock

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г. е в община Челопеч  - 2431 лв. На второ място по този показател и община Козлодуй  - 2133 лв. средна заплата, следвана от Раднево 1826 лв. и Пирдоп - 1785 лв. 

Столична община е едва на 5-та позиция с 1 753 лв., а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово 1 732 лв., Девня  -1614 лв., Елин Пелин - 1469 лв. и Панагюрище - 1431 лв.

Това показват данни от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) в рамките на втората година на инициативата на Института за разпространение, визуализация и анализ на общински данни - "265 истории за икономика", съобщиха от ИПИ.

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели - водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор, посочват икономистите на ИПИ.

Силно се представят индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; общините Девня, Суворово и Белослав в непосредствена близост до Варна и община Марица до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната - София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града - водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати, коментират икономистите.

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2019 г. Средната заплата на наетите в над половината от общините в страната бележи ръст между 30 и 40 на сто за три години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влиза община Крумовград, където средната заплата нараства с 58 на сто за периода 2016-2019 г. Според ИПИ това е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, и по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст - в рамките на 30-35 на сто, принос за което има и ръстът на наетите и заплатите в дигиталната сфера.
 

още от България