Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво да бъде новото райониране на България?

108

Снимка: МРРБ, btvnovinite.bg

Подготвя се ново райониране на страната, заради европейските средства, които тя ще получава след 2020 г.

За да не ги изгубим, районирането на България трябва да бъде променено. Решението кои области в кой икономически район да влязат е важно заради кохезионните фондове. То трябва да се вземе до края на 2018 г.

"Не говорим за административно-териториално деление. Става дума за чисто техническа процедура, подялба на страната ни за нуждите на Евростат и на европейските кохезионни фондове", коментира в студиото на предаването на bTV "Тази сутрин" Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

По думите й големият въпрос е къде ще попадне столицата, защото тя е най-развита и има над-средноевропейските доходи на глава от населението. Това означава по-малко евросредства.

Дебатът кой град ще е център на съответния район е маловажен, подчерта експертът, като посочи, че тази функция е чисто административна.

Първият предложен от МРРБ вариант е столицата да е в Югозападния район, а от Видин до Русе да се простира Северозападният. Освен това ще има Североизточен (с вероятен център Варна), Югоизточен (Бургас), Южен Централен (Пловдив) райони. Така обаче има риск югозападните населени места да бъдат "порязани" заради изкривяването на статистиката, идващо от София.

Вторият вариант е изцяло на географски принцип и с по-големи райони – Дунавски, Черноморски, Тракийско-родопски и Югозападен.

Предлага се и въобще София да бъде извадена в отделно обособен район, а цяла Западна България да е една статистическа единица. "София е изключително важна и няма как да я жертваме за сметка на останалите райони", смята Десислава Николова.

ИПИ предлага свой вариант за райониране – със Западен, Дунавски, Черноморски и Тракийско-родопски райони. "Ние считаме, че този вариант е удачен, защото целият Западен район ще има такъв БВП на глава от населението, че да попадне сред по-слабо развитите региони. Никой няма да бъде ощетен”, посочи тя.

още от България
13
Четвъртък
Декември