нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нено Димов пред съда: Изпълнявал съм съвестно правомощията си

Снимка: Мениджър нюз

 Изпълнявал съм съвестно правомощията си. Това заяви екоминистърът в оставка Нено Димов пред специализирания наказателен съд, където ще се гледа мярката му за неотклонение. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до кризата с водата в Перник.

Според прокуратурата той бил информиран многократно за намаляващия обем вода в язовир „Студена", но въпреки това е позволил на „Стомана индъстри" и „Топлофикация" да я ползват за промишлени цели в продължение на две години.

В момента тече делото за определяне на мярката му за неотклонение, след като по-рано спецпрокуратурата поиска постоянен арест за бившият министър на околната среда и водите.

Наблюдаващия прокурор Ангел Кънев поиска Димов да бъде оставен в ареста, тъй като той би могъл  попречи на събирането на доказателства и да повлияе на свидетели, ако излезе на свобода. Кънев допълни, че в момента данъчните и антикорупционната комисия извършват проверки на Димов.

Кънев заяви още, че няма опасност Димов да се укрие, но подчерта, че неговото престъпление е от изключителна обществена опасност, тъй като то е нанесло щети в размер близо 12 млн. лева и е засегнало над 90 хиляди души.

Защитата на Димов посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Неговият адвокат Ина Лулчева обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

още от Общество