Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Подранили и прибързани нарече Цацаров консултациите за следващ главен прокурор

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Консултациите за избор на следващ главен прокурор, които държавният глава Румен Радев започна днес в президентството, са подранили и са прибързан процес. Такова мнение е изразил главният прокурор Сотир Цацаров пред президента по време на срещата им, която продължи час и двайсет минути. Това съобщи самият главен прокурор на излизане от президенството.

В края на миналата седмица от "Дондуков" 2 обявиха, че от 13 май държавният глава започва серия от срещи по критериите за избор на нов главен прокурор, като първата от тях ще е с настоящият главен прокурор, чийто мандат изтича в началото на следващата година.

Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да бъде открита на 10 юли или най-късно на 10 септември, а самият мандат изтича на 10 януари, разясни Цацаров. Според него изборът може да се проведе в края на октомври или началото на ноември.

Точно затова Цацаров смята, че консултациите са подранили. Срещата беше конструктивна, премина в спокоен тон и откровен дух, съобщи още главният прокурор.

По време на разговора с Радев днес той също така подчертал, че консултациите не бива да се възприемат като опит за влияние, тъй като президентът няма участие в първия етап при избора на главен прокурор.

"Изключително важно е тези консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на конституцията и закона, да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата. Тази част, която е свързана с номинация и избор, в която той по конституция няма правомощия. В това отношение срещнах пълното разбиране на президента", каза още Цацаров.

Тема на разговора между Радев и Цацаров била свързана с правомощията на главния прокурор и евентуалните промени, които се предлагат в тази посока. "Моето становище, а такова е и на държавния глава е, че трябва да бъдат осъществявани промените, които са препоръчани от ЕК и са свързани с евентуалния благоприятен изход за България от механизма за сътрудничество и проверка", каза Цацаров.

Той коментира и изявлението на Корнелия Нинова в неделя, че промените в правомощията трябва да се направят преди избора на нов главен прокурор.

"Останах удовлетворен от това, че не видях съвпадение между позицията на г-жа Нинова и позицията на президента. Той изрази ясното становище, че каквито и промени за статута на главния прокурор да бъдат обсъждани, това трябва да стане при наличие на действащ главен прокурор, който да представлява професионалната общност и да защитава нейните интереси", добави Цацаров.

По думите му пред него било демонстрирано съвсем ясно разграничение между партийна и държавноотговорна позиция и липсата на съвпадение между тях.

Цацаров попита и защо въпросът за правомощията не е бил повдигнат от лидера на БСП преди година и половина, а точно сега.

Той добави, че мястото, където ще се вземат решения за изменение на статута на главния прокурор не е нито президенството, нито "Позитано" 20, а парламента.

Попитан за паметните бележки от срещата на тримата големи с еврочиновници, които бяха разсекретени от Висшия съдебен съвет миналата седмица и по-специално за критиките, които шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов отправя към всички институции, Цацаров обясни, че не иска да ги коментира и да дава оценки "по една проста причина - междуинституционални конфликти не са необходими, лични още по-малко".

"Макар че аз нито ги създавам, нито ги пренасям, всеки е голям и зрял човек и отговаря за думите си. Аз за моите, Панов за неговите. И днес денят е много хубав, за да се занимавам с него", добави главният прокурор.

Утре предстои среща на президента с Лозан Панов, а в четвъртък с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

още от България
24
Понеделник
Февруари