нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Португалска компания за стъкло обяви инвестиция от 60 млн. евро в България

Португалската компания за производство на стъклени продукти БиЕй Глас обяви, че ще инвестира близо 60 млн. евро във фабриката си в София до 2022 г. 

Компанията ще построи нова пещ за стъклен амбалаж, като по този начин ще усъвършенства производствените процеси и ще увеличи продукцията.

Част от инвестицията включва и внедряване на фотоволтаични панели, които ще се монтират върху покривите на съоръженията в България. Отделно от това БиЕй Глас планира да наеме 100 служители за увеличените нужди на производството в завода в София.

Инвестицията е част от плана за развитие на дружеството в България. Тя има два завода у нас – единият се намира в Пловдив, другият – в столицата. Общият им оборот възлиза на 1,8 млрд. лв. годишно.

Инвестицията във фабриката в София е поредна стъпка от дългосрочния план за развитие на БиЕй Глас за региона на България, обявен през 2017 г. Компанията ще инвестира в производството си у нас общо над 200 млн. евро. През 2019 г. БиЕй Глас модернизира завода в Пловдив, като вложи в над 50 млн. евро в изграждане на нови пещи и инфраструктура. Компанията си е поставила за цел да усъвършенства производствените процеси и в двете фабрики, да увеличи качеството на предлаганите стъклени изделия и да удвои обема на продукция. Сред основните й цели също са грижата за благополучието на служителите в заводите и подкрепата за местните общности в Пловдив и София. Големите инвестиции в изграждане на модерни пещи и внедряване на нови технологии са част от изпълнението на стратегията за устойчивото развитие на компанията и въвеждането на най-високите екологични стандарти за опазване на околната среда.

На глобално ниво португалската компания също показа своя траен ангажимент за подпомагане на борбата срещу климатичните промени, като увеличи разпределението на средствата за подпомагане на проекти за улавяне на въглерод, включително за научноизследователска и развойна дейност. Тази година БиЕй Глас добави 7,3 млн. евро към сумата от 7,5 млн. евро, които вече бяха предназначени за същите цели през 2019 г.

Успоредно със стратегията за инвестиционно развитие БиЕй Глас доказа за поредна година своя ангажимент към благополучието на служителите, като на глобално ниво разпредели 8,5 млн. евро сред екипите си в Европа. От допълнителната финансова подкрепа се възползваха и 552 служители на компанията в България.

„Причината за разпределение на приходите на компанията за допълнителни заплати е свързана с добрите резултати, които постигнахме през 2020 г. В тази година на непредсказуеми предизвикателства служителите реагираха по забележителен начин, осигурявайки непрекъснатата и гъвкава дейност на компанията, като спазваха и мерките за безопасност“, обясни г-н Хавиер Тениенте, изпълнителен директор на компанията за Югоизточна Европа.

още от България