нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Скандалът с "Кеймбридж аналитика" предсказан още преди година у нас

Крис Кларк. Снимка: Guliver/ Getty Images

"Голяма част от успеха на “Тръмп феномена“ в политиката и Брекзит се дължи на успеха на компанията "Кеймбридж aналитика", която може да създава психологически профилили на всеки в дигиталното пространство, използвайки данни за активността му. " Това не е част от доклада на разследващите огромния скандал с изтичането на данни от профилите на 50 млн. потребители на Facebook, а изказване, направено преди около година и то, в София.

Разкритието, превърнало се към днешна дата в своеобразно самосбъдващо се пророчество, бе направено  на конференцията Webit в София от един от гост лекторите й -  Крис Кларк, главен криейтив директор на лондонската агенция за глобален маркетинг и технологии DigitasLBi.

От края на 90-те години той работи за създаването на дигитални услуги, чрез които компаниите да променят поведението на хората в интернет. Заради своите смели изказвания често е канен да споделя мнение в The Guardian, Marketing and Campaign и други водещи издания за маркетинг от света.

В броя от месец май на списание "Мениджър" отразихме акценти от изказването му, под заглавието "Потребители под пълен контрол". Заради актуалността на темата за "Кеймбридж аналитика" в последната седмица, представяме текста тук, в сайта ни "Мениджър Нюз". 

......................

Ленивец на лодка в бързи води – това е човекът в мрежата днес. Носейки се по информационната река, която тече с неистова скорост, мисленето му става все по-лениво, все по-забавено. Това каза по време Webit Festival Europe 2017 Крис Кларк, социолог на технологичната промяна, който умее да напипва дигиталния цайтгайст. В рамките на 20 минути най-интересният маркетинг лектор назова няколко епохални явления от дигиталния свят, които променят живота ни и поставят нови предизвикателства пред бизнеса и политическите организации. „Мениджър“ споделя акценти от лекцията му.

Социалните балони, в които живеем

През последните 25-30 години възникна политически и социален "глобален либерален консенсус", който помогна на изграждането на съвременните световни брандове. Чрез глобалното единомислие за определено нещо, каквото е екологията например, можеше да развиеш устойчива марка. Бихме казали, че всички хора на света мислят, че екологията е важна, или поне повечето. Но през последната една година разбрахме, че концепцията за глобалния консенсус не издържа. Оказа се, че тя не е рентабилна, защото има много хора на света, които са напълно изолирани от развилата се глобализация. Те са милиони и може би не са почувствали ползите от нея. Те не пътуват, не са интернет свързани, не се възползват от е-пазаруването. В резултат от това се явиха събития, които ни изненадаха, дори шокираха. Например Брекзит във Великобритания, победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и феноменът "Ердоган изземва още повече власт в Турция".

Разбрахме, че всички ние - дигиталните хора - живеем в лични уникални балони (filter bubbles). Повечето от платформите, в които консумираме информация онлайн, са напълно пригодени за уникалния човек, който сме. И се оказва, че вече имаме изключително малка представа какво преживяват хората, които не са като нас. Ето защо мнозина бяха изненадани от Брекзит и Тръмп. Зараждането и развитието на тези гигантски, променящи света събития възниква в нечии чужди филтрирани балони, далечни от нашия, макар да живеем в едни и същи страни или континент.

Продължава на страница 2. 

още от България