нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

След 3-месечно прекъсване заведенията отварят врати

След прекъсване, продължило три месеца, от 1 март ресторантите и заведенията в цялата страна отново ще отворят врати.

Това обаче ще се случи при определени изисквания, свързани с осигуряването на безопасност на посетителите и персонала – обектите ще могат да запълват до 50% от капацитета си, като всеки гост ще трябва да се дезинфекцира преди настаняване. На една маса ще се допускат не повече от 6 човека, а в организираните предварително семейни събирания ще могат да участват до 15 души. Работното време на заведенията ще приключва не по-късно от 23:00 часа.

В края на януари от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията планираха организиране на протестно отваряне от 1 февруари, което бе отложено в последния момент, след като проучване показа, че малко над 87% от членовете на двете организации няма да отворят. По-късно, в средата на февруари, премиерът Бойко Борисов обяви, че заведенията ще заработят отново от 1 март. Това създаде противоречия между него и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който допусна, че това може и да не се случи.

Днес в ефира на БНР експертът обясни, че „ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем към ново затягане“. „Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22:30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, каза доц. Кунчев.

Срещу това решение в отворено писмо се обявиха родители и учители, според които епидемичната обстановка в страната не дава основание да се приемат подобни решения, излагащи живота и здравето на хората на риск от заразяване и смърт от COVID-19, пише БНР.

От утрешния ден ще бъде разрешена и конгресната дейност при използването на до 30% от капацитета на залите, в които се организират подобни мероприятия. Позволяват се и организираните пътувания.

Очаква се нощните заведения да отворят на 1 април.

още от България