нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пловдив въведе пак пропускателен режим в магазините, вечерен час от днес в някои общини

Снимка: Shutterstock

След като за пръв път от началото на епидемията в страната ни бяха регистрирани над 1000 нови случая на COVID-19, редица общини въведоха по-строги мерки с цел ограничаването на разпространението на заразата. На някои места предпочетоха да въведат вечерен час за непълнолетните, други заложиха на ограничение на броя клиенти в магазините, а трети преустановиха провеждането на групови празненства на закрито, включително сватби, годежи и кръщенета. 

Пловдив въведе извънредни мерки от днес, връщайки пропускателния режим в големите магазини. Решението е да се допускат едновременно не повече от 100 човека, а другите да изчакват на опашка на дистанция от 2 метра помежду им. 

Започват и масирани проверки за носенето на маски на закрито, в това число в магазини, заведения и обществени сгради, както и в градския транспорт. Санкцията за нарушители е от 300 до 1 000 лева. Проверки ще има и в предприятията, както и във влаковете от Пловдив до Асеновград. След седмица ще се проведе ново заседание на Областния кризисен щаб, на което ще се реши дали ще бъдат въвеждани нови ограничителни мерки в Пловдив.

Нови по-строги мерки и препоръки се въвеждат и в община Ловеч от днес. Решение за това е било взето на заседание на Общинския оперативен щаб заради повишения брой на положителни случаи на заболели и контактни лица. Мерките включват преустановяване на посещенията в клубовете на инвалида в общината, както и допускането на публика при провеждане на спортни мероприятия в спортната зала в Ловеч. На директорите на училища се препоръчва да въведат аналогични мерки при спортни мероприятия в училищните физкултурни салони. 

Въвежда се засилен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в търговските обекти за носене на маски и спазване на дистанция между клиентите, а на непълнолетните се забранява да излизат без придружител на обществени места след 22 часа. Препоръчва се на собствениците на търговски обекти да въведат вътрешноведомствен контрол за спазване на въведените от здравните органи мерки. От администрацията препоръчват на превозвачите да не допускат в обществения транспорт пътници без маска, да се спазва необходимата дистанция, както и да се извършва дезинфекция на крайните спирки на градския транспорт. Собствениците на нощни клубове и дискотеки е необходимо да спазват стриктно разпоредбите на държавните здравни органи за заетост на местата не повече от един човек на един кв. м от общия капацитет. Препоръчва се на ръководствата на народните читалища да преустановят репетиционния процес на певческите групи до края на октомври т.г.

От утре на територия на община Гоце Делчев е въвежда вечерен час за всички непълнолетни за времето от 21:00 до 06.30 часа. На тях ще им бъде забранено излизането навън без основателна причина, стана ясно от заповед на кмета Владимир Москов във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в област Благоевград. 

Преустановява се за срок от 14 дни провеждането на групови празненства на закрито, включително сватби, годежи, кръщенета и други. Сключването на граждански бракове ще се осъществява в присъствието на съответното длъжностно лице по гражданско състояние, встъпващите в брак, техните свидетели, фотограф и гости в залата до 10 души, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м, както и всички противоепидемични мерки. 

От своя страна Областният координационен щаб на Добрич препоръча прекратяване на обществените мероприятия на закрито и задължително носене на маски на откритите кооперативни пазари. Взето е решение да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки в обществения транспорт, в публични закрити помещения, фирми и институции. Със заповеди на кметовете на общини ще се въведе и контролира спазването на еднопосочно движение на кооперативните пазари, както и задължително носене на маски от гражданите. Щабът препоръчва да се въведе и ограничение на всички видове тържества до 30 души. 

Пациенти с COVID-19 с неусложнено състояние ще се приемат в още две болници в София. В болниците "Доверие" и "Вита" ще бъдат разкрити по 10 легла, се посочва в заповед, издадена от директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Междувременно, продължава ежедневната дейност по дезинфекция срещу COVID 19 на спирки, улични кошчета, пространства около болнични заведения и центрове за временно настаняване. По график се извършва измиване и дезинфекция на пешеходни подлези в район "Изгрев" и миене на дюзи в районите "Подуяне", "Сердика", "Кремиковци" и "Панчарево". По разпореждане на кмета на София, екипи на инспектори и служители на Общинска полиция извършват проверки за носене на маски в търговски обекти, както и за спазване на дистанция и дезинфекциране на площите в заведенията. 

Извънредни мерки предприе и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), който ще премине изцяло на онлайн обучение от утре до 27 октомври включително. Целта е да се предпазят студентите, преподавателите и администрацията от коронавируса, става ясно от заповед на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Засега цялостно затваряне на училища не се предвижда, съобщи образователният министър Красимир Вълчев. "Както и досега ще се карантинират отделни паралелки. Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или на едно училище. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, следим ситуацията в цялата страна", обясни пред журналисти министър Вълчев.

"Там, където има клъстери, е най-обезпокоително. Към днешна дата в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище изглежда, че е най-тревожна ситуацията. Затова от училището взеха решение и аз одобрих от 5-и до 12-и клас учениците временно да се обучават в електронна среда", обясни още той. По думите му, няколко области са на прага на червените стойности и там ситуацията се следи. 

От началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците, отчете образователният министър. Той уточни, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми. 

още от COVID-19