нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Започна третото „Велико народно въстание“

Снимка: Мениджър Нюз

Около 17:00 ч. днес демонстранти започнаха да се събират в „триъгълника на властта“, в 76-ия ден на антиправителствени протести, обявен като „Велико народно въстание“.

Исканията на недоволните граждани остават същите – оставка на кабинета „Борисов 3“ и на главния прокурор Иван Гешев, както и свикване на Велико народно събрание и предсрочни избори с машинно гласуване.

Към 19:00 ч. започна традиционният вечерен митинг. Площад „Независимост“ бе огласен от Интернационала – международен пролетарски химн, химн на комунистически, социалистически и анархически организации, съобщи „24 часа“. За разлика от предишните дни, стотици са хората около Министерския съвет днес. Протестът преминава под надслов „Независимостта трябва да бъде извоювана, а не празнувана“.

В минутите преди 20:00 ч. събралото се множество слуша изказванията от импровизираната сцена, близо до фонтана на президентството. Малка група от БОЕЦ се е отцепила пред Съдебната палата.

В 21:00 ч. шествието се отправи към площад „Орлов мост“, част от хората останаха пред старата сграда на парламента. Там се подредиха полицаи с щитове и каски. Събралите се хора твърдят, че така се блокира достъпът им до „Александър Невски“ и Паметника на незнайния воин. Около 22:20 ч. те поискаха обяснение от ръководството на СДВР.

Около 23:00 ч. протестиращи неколкократно се опитаха да пробият кордона, главата на един от служителите на реда е била окървавена, информира „24 часа“. Към полицаите полетяха бомбички, бутилки и други твърди предмети. На място има линейки.

В ранния следобед органите на реда претърсиха градинките, попадащи в района на демонстрациите. Засилено полицейско присъствие има около новата сграда на Народното събрание на бул. „Александър Дондуков“. Има и поставени КПП-та, проверява се щателно личният багаж на хората в района.

В палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива“ бяха намерени и иззети водни боички, както и бутилки с физиологичен разтвор, който по техните думи се използва от медицинско лице за промиване на рани, информира Nova.

По-рано днес протестиращи в столицата залепиха на сградата на американското посолство плакати с призиви за оставка на Иван Гешев. Граждани забелязаха и значителен брой полицейски коли в централните части на София.

Миналата седмица организаторите от т.нар. „Отровно трио“ обявиха намеренията си да се състои трето „Велико народно въстание“. Първата подобна проява бе на 2 септември, при откриването на новата сесия на парламента, когато се стигна до тежки сблъсъци между полицаи и протестиращи, а втората – на 10 септември, премина спокойно, без ексцесии.

Тази сутрин протест блокира движението на кръговото кръстовище непосредствено преди „Дунав мост“ при Русе. Събралите се хора коментираха, че с този свой акт изразяват подкрепата си към демонстрантите в София.

Протестиращи излязоха на улиците на Варна за 75-и пореден ден. Към 19:10 ч. те излязоха на булевард „Мария Луиза“ и блокираха платното за движение за автомобили, включително от линиите на градския транспорт. Около 10 минути по-късно бе блокирано кръстовището до катедрален храм „Свето Успение Богородично“. След 20:00 ч. шествието продължи към сградата на общината, където също бе блокирано движението.

Около 17:00 ч. граждани от Пловдив се събраха, за да преминат по главната улица на града приблизително час по-късно. Спонтанно демонстрантите решиха да се отправят към зала „Сила“, където президентът Румен Радев присъства на официалното учредяване на Фондация „Млади медици за България“. Там той бе посрещнат от привърженици на ГЕРБ, които издигаха плакати с искане за оставката му. Затова и протестиращите решиха да отидат, за да го подкрепят. В четвъртък те смятат да присъстват на сесията на Общинския съвет, а вечерта ще се съберат пак пред общината.

още от България