нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Може ли ваксина да ни разболее от COVID-19?

Д-р Надежда Владимирова завършва медицина в Медицинска Академия – София. Има специалност по епидемиология на инфекциозните болести. Понастоящем работи като ръководител на Националния референтен център по ваксинопредотвратими болести в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Основните й научни разработки и дейности са в областта на ваксинопредотвратимите болести и ваксинопрофилактиката. Член е на Научния съвет и на Етичната комисия на НЦЗПБ. Член на УС на Българското научно дружество по епидемиология на заразните и незаразните инфекции. Професионалните й ангажименти са свързани с Европейския център по превенция и контрол на болестите, със Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването. 

Снимка: Личен архив

Какви опасни странични реакции може да предизвикат имунизациите срещу COVID-19? Това е сред най-често срещаните въпроси и съмнения, които стават повод за дискусии на прага на масовата имунизация. В момента страната ни изпълнява едва трета фаза на ваксинационния план, одобрен от здравното министерство, но плановете са в следващите месеци кампанията по ваксиниране на населението да се разгърне в още по-големи мащаби.

Екипът на Manager.bg стартира рубрика, в която всяка седмица каним изтъкнати специалисти да отговорят на предварително подбрани от нас въпроси на читатели за всичко, свързано по темата с ваксините срещу коронавируса. Очакваме вашите въпроси на press@manager.bg. Отговорите на водещи специалисти ще публикуваме всеки понеделник.

Гост в специалната ни рубрика тази седмица е д-р Надежда Владимирова от Националния център по заразни и паразитни болести, чиито основни научни разработки са в областта на ваксинопредотвратимите болести и ваксинопрофилактиката.  

Въпрос: Какви опасни странични реакции може да предизвикат имунизациите срещу COVID-19?

Отговор: Нека да започнем така - когато прилагаме ваксина, нашата цел е да предизвикаме създаването на имунитет, тоест очакваната реакция на организма, желаната реакция е изграждането на имунитет към причинителя, чиито антигени са в състава на ваксината. Всяка друга реакция на организма извън създаването на имунитет би била нежелана. При прилагането на ваксините обаче нашият организъм реагира доста често с прояви, които вече приемаме за обичайни и те не ни притесняват, като реакциите на мястото на инжектирането на ваксината – зачервяване, болезненост, лек оток или пък невисока температура и отпадналост, като общи прояви на организма след ваксинация. Относно най-новите ваксини, спрямо чието прилагане трупаме опит понастоящем, може да се каже това, което производителят на ваксината е представил, а именно, че най-честите документирани реакции след прилагане на одобрените ваксини срещу COVID-19 са болка или оток на мястото на инжектиране, повишена температура и втрисане, главоболие, мускулни болки, умора, отпадналост. Те не са опасни, но са неприятни за този, който ги изпитва и страда от тях след ваксинацията.  

В момента, а и дълго занапред ще се следи много внимателно здравето на всеки ваксиниран човек. Едно от задълженията на Изпълнителната агенция по лекарствата в България, както и на такива институции във всяка една държава е да събират сигнали за възникнали нежелани реакции, да ги проучват и да търсят причинно-следствени връзки, така че да се реагира веднага в случай на риск. Когато твърдим нещо, то трябва да бъде базирано на доказателства. Безопасността и ефективността на разрешените ваксини се наблюдават строго, както се прави за всички лекарства, чрез установената система на ЕС за наблюдение на лекарствата. За ваксините срещу COVID-19 доклади за безопасност трябва да се изпращат всеки месец, а Европейската агенция по лекарствата ще въведе допълнително широкомащабно наблюдение на безопасността предвид изключително големия брой хора, които се очаква да бъдат ваксинирани.

Въпрос: Трябва ли да си набавя предварително противоалергичен препарат, когато реша да се ваксинирам? 

Отговор: Преди ваксинация се извършва преглед от лекар, който следва да събере и необходимата информация относно здравето на лицето, което ще бъде ваксинирано, за да прецени какъв ще бъде подходът преди прилагането на ваксината. Здравите хора, които нямат известни или доказани алергии се ваксинират без предварителна подготовка, поради което не се налага да се подсигуряват с лекарства срещу алергии.   

Въпрос: Каква е гаранцията, че екипите, които ще извършват масовата ваксинация, ще спазват всички мерки за гарантиране и защита на моето здраве, включително и при неочаквани странични реакции?

Отговор: Лекарите и медицинските специалисти, които извършват ваксинациите са с опит в тази област, но освен личния професионален опит, те са преминали и допълнително обучение, а и разполагат с необходимите средства за реагиране в случай на спешност, включително при прояви на алергични реакции от бърз тип. Едно от условията, които многократно бяха комуникирани чрез средствата за масова информация беше указанието всеки, който е ваксиниран да бъде в близост с екипите поне 15 минути след ваксинацията, както и да се самонаблюдава в следващите часове за конкретни симптоми, за да може да се реагира своевременно и адекватно при необходимост. 

Въпрос: Имам алергия към яйца/ядки/ягоди. Опасно ли е да се ваксинирам? 

Отговор: Едно от основните медицински противопоказания за прилагане на дадена ваксина е установена свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества във ваксината. Посочените хранителни алергии не биха били противопоказание за имунизация, но в подобни случаи винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист алерголог, който след преценка може да препоръча подготовка с подходящи антиалергични лекарства за определен период от време и в правилните дозировки. 

Въпрос: Какви изследвания трябва да си направя предварително, ако се опасявам от нежелани реакции при ваксиниране? 

Отговор: Изследвания не се правят предварително, но в случай на тревога все пак е препоръчително да обсъдите опасенията си с личния лекар. Предполага се, че той познава най-добре вашето здравно състояние. 

Въпрос: Може ли ваксината да ме разболее от COVID-19?

Отговор: На този въпрос категоричният отговор е НЕ.

Въпрос: Вярно ли е, че ваксината може да отключи автоимунни или онкологични заболявания? 

Отговор: Този въпрос, трябва да призная, е един от най-неприятните за мен. Няма доказателства, за която и да е ваксина, че отключва подобни заболявания. Това обаче не означава, че не се търси. Дори напротив, в цял свят научни екипи от всякакви медицински и биологични специалности са в научно търсене на доказателства за отхвърляне или потвърждаване на подобни тези. 

Въпрос: Вие с коя от всички, потенциално достъпни ваксини у нас сте се имунизирали?

Отговор: Позволете ми да запазя тази информация за себе си и обкръжението ми. 

***** 

По темата работи Анелия Тодорова 

* Въпроси към нашите гости можете да задавате на редакционния ни имейл press@manager.bg. Отговорите на водещи специалисти ще публикуваме всеки понеделник.

*** Запознайте се и с първата публикация от нашата нова рубрика -  Няма нужда да се тествате за антитела преди ваксина

още от COVID-19