нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Маските намаляват с 99.9% разпространението на COVID-19

Getty Images

Предпазните маски намаляват риска от разпространение на големи капчици, свързани с COVID-19, при говорене и кашляне с до 99.9%. Това сочи ново проучване, публикувано в журнала „Отворена наука на Кралското общество“, предаде „Франс прес“.

Специалистите са провели лабораторен експеримент, при който е установено, че жена, застанала на два метра разстояние от кашлящ мъж без маска, би била изложена на 10 хил. пъти повече капчици, отколкото ако човекът е с маска, дори ако са на 50 см един от друг.

„Няма повече никакво съмнение, че маските за лице могат драстично да намалят дисперсията на потенциално натоварени с вирус капчици“, смята един от авторите на проучването Игнацио Мария Виола, експерт по приложна динамика на течностите от Университета в Единбург.

По думите му по-големите капчици, отделяни при дишане, които действат като снаряди преди да бъдат привлечени към земната повърхност от гравитацията, се смятат за основна причина за предаването на SARS-CoV-2. Същевременно по-малките, понякога наричани аерозолни капчици, могат да останат във въздуха за по-дълги периоди от време.

„Непрекъснато издишваме цяла гама капчици, от микроскопични до няколко милиметра“, обясни Виола. „Ако носите маска, смекчавате предаването на вируса с порядък от 10 пъти по-малко… В нашето проучване, за по-големите капчици, които измерваме, говорим за 99.9% по-малко“, добави още той.

Проучването се е фокусирало върху частици с диаметър по-голям от 170 микрона – приблизително от два до четири пъти по-широки от човешката коса. Аерозолните частици са с размери около 20-30 микрона.

Според института за здравни показатели и оценка, базиран във Вашингтон, 55 хил. живота в САЩ могат да бъдат спасени в следващите 4 месеца, ако се приеме политика за носене на маска.

По-рано този месец Световната здравна организация актуализира насоките си за носене на предпазни средства, за да препоръча такива да бъдат поставяни на закрито в присъствието на други хора, ако вентилацията е недостатъчна.

още от COVID-19