нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Антигенният тест може да даде фалшив отрицателен резултат при неправилно вземане

Снимка: Кадър от БНТ

Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото, въпросът за ваксинирането също трябваше да се постави тогава. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса. Случаите ще растат. За София има ваксини, хората трябва да се ваксинират. Антигенният тест при неправилно вземане може да е отрицателен. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община. 

"Имаме 1200 на 14-дневна база на 100 000 души в момента в София. Това значи, че в последните две седмици всеки 100-тен човек в София е боледувал от коронавирус. Това мен ме плаши. Такива цифри никога сме нямали. Не мога да съм равнодушен. Това, че се правят много тестове е една статистика, от която хората се объркват. Гледа се само PCR, антигенните тестове не са критерии за разпространение, защото се правят на практически здрави хора. Процентът е много нисък и няма отношение към разпространението. Бързите антигенни тестове на здравите хора, които ходят на публични места не са критерий за разпространение. Антигенният тест при неправилно вземане може да е отрицателен", добави Кантарджиев.

По думите му мярката за тестването на децата има смисъл, но е трябвало това да се случи по-рано, лятото. "Ниско имунизационно покритие, неспазващи се мерки. Не може да издадеш заповед, която няма да се изпълнява. Не се приема мнението на експертите. Не можеш да кажеш, ще се искат сертификати на децата от 12 до 18 години за ваксинацията. Каза го министърът, след 2 часа го отменя и учениците от затворените гимназии сега в момента са по увеселителните заведения и по моловете, няма да ходят на училище, ще ходят по моловете", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според него личните лекари не изписват безплатни лекарства за COVID-19 и положението е много сериозно. "От 10 дни леглата за COVID-19 са се удвоили. Училищата не са разпространители на заболяването. 15 дни след ваксинацията може да се дарява кръв", каза още той.

още от COVID-19