Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Корабоплавателна компания влезе сред първите 10 най-големи замърсители в Европа

Снимка: Guliver/ Getti Images

Една от водещите корабоплавателни компании MSC изпревари нискотарифният авиопревозвач Ryanair в топ 10 на класацията на най-големите замърсители с въглероден диоксид в Европа за 2019 г.,  съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на рейтинг на европейско проучване, провеждане от базиран в Брюксел мозъчен тръст  "Транспорт и околна среда", който обединява около 50 непрaвителствени организации.

MSC, която оперира на пет контитента, е изхвърлила 10,72 милиона тона въглероден диоксид през 2019 година, влиза на седмо място в списъка пред Райънеър, който е отговoрен за емитирането на 10,53 милиона тона въглеродeн диоксид, показват данните. 

Корабните компании все още не са включени в системата за търговия с емисии в ЕС. Европейската комисия обаче планира да ги добави през 2021 г. в опит да приведе индустрията в съответствие с усилията на блока за намаляване на парниковите газове.

И MSC, и Ryanair все пак отделят по-малко CO2 от най-големите електроцентрали, работещи на въглища, които доминитар списъка. Шест немски е две полски централи съставляват останалата част от рейтинга, като начело в него, т.е.. най-големият замърсител е полската централа Белхатов.

Енергетиката и други сектори намаляват емисиите си от година на година в отговор на регламентите на ЕС, но замърсяването при корабоплаването засега не прилага никакви мерки, коментират експерти от организацията, извършила проучването.

За да постигне пълна декарбонизация до 2050 г., европейското корабоплаване трябва да съкрати отделянето на вредни емисии въглерод с над 40% до 2030 г., допълват те.

още от Екология