Затвори

Богомил Манчев: Възможно е да има отпор от ЕС за АЕЦ "Белене", но можем да докажем правотата си

Снимка: Shutterstock

Може да има отпор от ЕС, но никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да докажем правотата си по отношение на строежа на АЕЦ „Белене“. Това каза в ефира на bTV Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум, след като от въпроси, изпратени от български адвокат стана ясно, че каквото и да се случи оттук нататък – ще е необходимо ново одобрение от ЕС.

Руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската "Дженерал електрикс“ – обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и "Националната електрическа компания" за строителството на АЕЦ „Белене“.

За да се строи ядрена централа, трябва да е одобрен техническият проект от Агенцията за ядрено регулиране.

„Техническият проект трябва да се лицензира, той е в АЯР и поради спиране на проекта през 20012 г, той е минал всичките си ревизии и е готов за подпис и поради изтеклото време и след „Фукушима“, въпреки че този проект има стрес тест, създателят на проекта, т.е. руската страна по искане на НЕК, която е собственик на проекта е необходимо да направи анализ на изменените нормативи, които са валидни към днешна дата в европейската общност и да напише кой е валиден и кой не е. Това трябва да бъде прието от нашия ядрен регулатор , а не от европейски“, каза още Манчев.

Той добави, че ако има сериозни изменения в нормативната уредба, които трябва да бъде преработвани, значи този проект има проблем.

Ако няма, Агенцията за ядрено регулиране подписва лиценза и описва нещата, които трябва да се поправят при правене на работен проект, след което се получава лиценз.

Манчев изчисли, че целият процес по избор на инвеститор, правене на проектната компания, докато се започне строителството на терен ще отнеме около 2,5 години. Председателят на Атомния форум предположи, че предстоящите избори могат също да забавят процедурата. 

още от Енергетика