нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия ще глобява собствениците на жилища ако не ги санират

Getty images

Германия ще глобява собствениците, които не санират жилищата си. Това предвижда новата дългосрочна стратегия за намаляване на вредните емисии на страната, която беше одобрена от канцлера Ангела Меркел, предаде АП. 

С нея Германия измести с 5 години напред целта си за постигане на пълна „въглеродна неутралност“ – вместо през 2050 г. това трябва да стане до 2045 г.

В стратегията са залегнали повече разходи за по-бързото достигане на целите, както и по-големи глоби за компаниите, които не изпълняват новите изисквания. Глоби ще има и за собствениците на имоти, които не положат изолация на жилищата, които притежават.

До края на следващото десетилетие Германия трябва да генерира с 65% по-малко вредни емисии в сравнение с 1990 г. Преди приемането на новата стратегия целта беше 55%. Германия ще трябва да намалява емисиите си с 150 млн. тона на всеки пет години. За 2020 г. емисиите са били 750 млн. тона.

Промяната ще струва на германската икономика 12 млрд. евро. Правителството се надява разходите да се възприемат като инвестиция в лидерската позиция на Германия по отношение на климатичните мерки.

Представители на производителите на автомобили в страната критикуваха решението за ускорено забраняване на двигателите с вътрешно горене и преминаването към електромобили, защото правителството планира да затвори всички свои атомни електроцентрали към 2022 г.  

 

още от Енергетика