нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поевтиня въпреки блокирания тръбопровод в САЩ

Снимка: Shutterstock

Петролът поевтиня въпреки блокадата на най-големият тръбопровод за нефтени продукти в САЩ, предаде Блумбърг.

Цената на един барел от сорта брент се понижи с 0,82% до 68 долара, а на американския лек суров петрол с 0,83% до 64 долара.

Причината за това са негативните предварителни очаквания от поредния доклад на потреблението на петрол на ОПЕК,  който инвеститорите очакват, за да решат накъде ще поеме цената на петрола.

Междувременно от компанията, която управлява тръбопровода „Колониал“ обявиха, че доставките ще бъдат възстановени до края на текущата седмица. Дейността на тръбата, с която се доставят 45% от всички петролни продукти по Източното крайбрежие на САЩ, бе спряна в петък, след като хакерска група DarkSide направи успешна  атака и настоя за откуп от 2 млн. долара. В противен случай хакерската група ще публикува 100 мегабайта информация, източена от сървърите на компанията.

Вчера от DarkSide неочаквано се извиниха за предизвикания срив на доставките, като съобщиха, че не са целили да навредят на обществото, а единствено да изкарат пари от откупа. Въпреки това вече има последствие за населението от тяхната атака – някои бензиностанции започнаха да привършват запасите си от гориво. Щатът Северна Каролина обяви извънредно положение.

 

 

още от Енергетика