нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поевтиня заради ситуацията с коронавируса в Индия

Снимка: Getty images

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник, след като тежките епидемиологични условия в Индия се отразиха негативно на търсенето на суровината и засенчиха оптимизма около възстановяването в развитите страни и Китай през втората половина на годината, предаде Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време цената на сорта Брент се понижи с 0,35 долара, или 0,52%, до 66,41 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,33 долара, или 0,52%, до 63,25 долара за барел.

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Индия доведоха до спад на продажбите на гориво през април в третия най-голям вносител на петрол в света.

„Общото търсене на гориво е намаляло с около 7% в сравнение с нивата от април 2019 г.“, коментира А. К. Сикх от Bharat Petroleum Corp, като добави, че през март търсенето в страната е било близо до нивата от преди пандемията.

Анализаторите очакват търсенето на гориво в Индия за транспортни цели да се срине още повече през май заради по-строгите ограничения.

„Като се има предвид, че COVID-19 в Индия изглежда все още не е достигнал своя пик, очакваме да видим допълнителен спад на търсенето през май“, отбелязаха в бележка анализатори от ING.

В световен мащаб обаче разпространението на ваксини продължава да подкрепя търсенето на петрол, като очакванията са то да достигне връхна точка през третото тримесечие. По тази причина анализаторите повишиха прогнозите си за цената на сорта Брент за пети пореден месец, сочат данните  на Ройтерс.

 

още от Енергетика