нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поскъпна на фона на данните за вноса в Китай*

Снимка: Guliver / Getty images

Цените на петрола поскъпнаха в ранната търговия в четвъртък на фона на намаляването на запасите в САЩ за пета поредна седмица и данните за вноса в Китай, предада РОйтерс.

Към 10:55 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 0,12 долара, или 0,21%,  до 57,18 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,18 долара, или 0,34%, до 53,09 долара за барел.

„Ралито на петролните пазари забави темпото, тъй като по-силният долар и предлагането на бензин компенсираха спада на запасите от суров петрол в САЩ“, коментира Стивън Инес от Axi

Запасите на суров петрол в САЩ през миналата седмица спаднаха повече от очакваното, докато запасите от бензин и дестилат се повишиха, след като рафинериите увеличиха добива си до най-високото равнище от месец август насам, съобщи Енергийната информационна администрация на САЩ.

Китай, който вторият най-голям потребител на петрол в света, регистрира най-големият ръст на нови случаи на заразени с коронавирус за последните над 10 месец. Това се случва малко преди празниците в страната за Лунната нова година.

Междувременно стана ясно, че общият внос на суров петрол в Китай е нараснал със 7,3% през 2020 г. въпреки първоначалния шок от пандемията . Този резултат се дължи на рекордния внос през второто и третото тримесечие, след като рафинериите увеличиха капацитета си, а ниските цени насърчиха складиранете.

още от Енергетика