2018 г. дава възможност на България да подобри образа си пред света

2018 г. дава възможност на България да подобри образа си пред света

2018 г. дава възможност на България да подобри образа си пред света

Предстоящото в първото полугодие на 2018 г. председателство на Съвета на Европейския съюз от България дава редица възможности за положителна промяна в полза на страната ни. Една от тях е да подобрим образа й в чужбина и да я отдалечим от асоциациите с проблеми в правосъдието, корупция и от етикета "най-бедната в ЕС". 

Друга положителна възможност е хората в България да научат повече за Европейския съюз и добрите ефекти, които той оказва и може да оказва върху живота им - нещо, което в последно време избледнява като говорене, на фона на нарастващ евроскептицизъм по света и у нас и на засилващ се национализъм. 

Вече има изработен план за действие за организацията на председателството, което беше прехвърлено с 6 месеца по-рано, заради решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Това потвърди в Боровец пред координатори на информационни центрове в градове в страната и представители на медии образователният министър в оставка и вицепремиер Меглена Кунева. "Това, което ме притеснява, е какво разказваме за България в Европа и за Европа в България", каза тя. От нас зависи как ще използваме председателството, за да информираме хората, които не знаят много за Бълграия.

Има две измерения на успеха на едно председателство, отбеляза проф. Жасмин Попова - бивш юридически съветник на президента Желю Желев и експерт в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Едното измерение е положителната публичност, с която бихме могли да се сдобием. Второто е юридическо - колко законопроекта е успяла страната ни да придвижи напред. "Нашият приоритет е да постигнем такова председателство, което да протече максимално гладко и да приемем максимален брой законодателни актове", посочи тя. 

Българското председателство ще излезе по-скъпо от това на други страни, организирали такова - около 150 млн. лева, заради ремонта на НДК, ремонта на Народното събрание и ремонта на резиденция "Бояна". Средно, председателството на ЕС излиза на страните по 60-70 млн. евро, посочи Кунева. Полша го е организирала за 107,5 млн. евро, Дания - за 35 млн., но с финансиране и от бизнеса в страната, както и при някои лишения, като липса на минерална вода. На финансирането от компании се гледа внимателно, заради възможни опити те да потърсят индулгенции за неплатени данъци, например.

България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 г., партнирайки с предшественика Естония и с Австрия, която ще ръководи Съвета през втората половина на 2018 г. И трите са с предсрочни избори. "Това означава, че трябва много силно да си пазим администрацията", изтъкна Меглена Кунева. "На финалната права сме за определяне на екипа на председателството ни", допълни тя. Общо, около 1600 служители се занимават пряко или косвено с тези въпроси. Стотици са получили обучения и оценки по готовност за работа и владеене на чужд език. Целта е да се създаде мотивиран екип. 

Председателството е сериозно нещо и то ще съвпадне с редица важни международни събития, включително с процедури по Брекзит. Също не е изключено и да възникне голяма среща на високо равнище точно тогава, например между ЕС, САЩ и Китай, за каквато България трябва да бъде подготвена. 

През 2018 г. предстоят около 2000 събития в Брюксел и в София. Опитът сочи, че местни фирми с международни амбиции са успявали да популяризират марките си в чужбина, или да ги утвърдят на локално ниво, в държави председателки по-рано, като са показвали свои марки и продукти по време на събитията. Това е една възможност за българските фирми, отбеляза пред Мениджър Нюз политическият анализатор от Германия Стефан Борст. 

Над 20 000 делегати ще посетят България. Може да се обмисли идея общините да изработят своя културна програма и да осигурят, да кажем, екскурзия до определена забележителност. Ако го направят, те може да бъдат подпомогнати със средства. 

В момента тече конкурс за лого на председателството. Поканени са да вземат участие както професионалисти, така и смели хора с въображение, без много опит досега. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ