Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бизнес активността в Еврозоната отбелязва исторически срив

Снимка: Shutterstock

Икономиката на страните от Еврозоната преживява невиждани от десетилетия негативни последици в опит да овладее пандемията от коронавируса COVID-19, която затруднява бизнеса и домаконствата по целия свят. Bloomberg Economics изчисли, че валутният съюз е на път да отбележи най-голямото свиване на брутния си вътрешен продукт в историята си.

Компаниите наблюдават понижаване на търсенето с рекордни темпове, свиване на дейността и спад на доверието. Правителствените лидери, които заявиха, че континентът има огромен стимул да смекчи удара и да защити работните места, но каквито и мерки да се вземат, почти няма никакъв шанс те да предотвратят дълбока рецесия през тази година.

Показателят за активността в частния сектор IHS Markit се е понижил до най-ниското си ниво, откакто е сформиран валутният блок преди повече от 20 години, посочва още Bloomberg

Освен това общият индекс на мениджърите по поръчките за еврозоната PMI през този месец е спаднал от  51,6 до 31,4 пункта - дълбоко под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. 

Големите икономики в Европа отчетоха незадоволителни резултати. Производствена индустрия в Германия изпадна в по-дълбока рецесия. Франция също регистрира резки спадове.

„Краткосрочните икономически перспективи са ужасни“, заяви Стивън Кинг, старши икономически съветник в HSBC Holdings Plc. „Не би трябвало да има изненада от тези числа, като се има предвид какво става с коронавируса. Потвърждава се това, което знаехме за Китай по-рано“.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в Германия се понижи от 50,7 до 37,2 пункта. Измерителят за сектора на услугите променя нивото си от 52,5 на 34,5 пункта.

Във Франция общият измерител на IHS Markit регистрира спад от 52 на 37,2 пункта. Понижението на индекса за промишлеността е от 49,8 на 42,9 пункта, а PMI за сектора на услугите отчита драстично понижение от 52,5 до 29 пункта през март.

Картината не изглежда много по-различно и в доскорошната членка на ЕС Великобритания, която от вчера е под пълна национална блокада. Индексът на мениджърите по поръчките PMI в Обединеното кралство спада от 53 до 37,1 пункта. Показателят за сектора на промишлеността  се понижава от 51,7 до 48 пункта през март, а PMI за сектора на услугите отчита спад от 53,2 до 35,7 пункта.

Авиокомпанията са сред най-тежко засегнатите, включително германската Deutsche Lufthansa. Те бяха принудени да приземят хиляди самолети.

„Бизнес активността в Еврозоната се срина през март до степен, далеч надвишаваща тази, която е наблюдавана дори в разгара на световната финансова криза“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit. „Настроенията на бизнеса за предстоящата година се сринаха до най-мрачния си рекорд, което предполага, че усилията на властите към днешна дата не успяват да изяснят потъмнялата картина“, добави той.

Европейската централна банка се постара да ограничи щетите с мащабни инжекции на ликвидност във финансовата система, включително спешна програма за изкупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро (811 милиарда долара) и мерки за насочване на финансови средства към малките и средните предприятия.

Правителствата започнаха да увеличават фискалните си разходи и да дават гаранции за заеми в опит да защитят икономиката, докато не премине най-лошото от пандемията.

Безброй работни места са изложени на риск заради затварянето на магазини, ресторанти и хотели, докато производството също е нарушено от национални блокировки.

Предупрежденията за задълбаването на срива идват почти ежедневно.

През уикенда от Morgan Stanley заявиха, че САЩ Брутният вътрешен продукт би могъл да падне с годишна ставка от 30% през второто тримесечие, повишавайки безработицата до около 12,8%. 

Bloomberg Economics твърди, че глобалната икономика ще се свие с почти 2% на годишна база през първото полугодие, като еврозоната ще отчете най-лошите тримесечни резултати в своята история. 

още от ЕС