нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов: Ще бъде историческа грешка да не допуснем Скопие и Тирана до преговори за присъединяване към ЕС

Снимка: Мениджър Нюз

Ще бъде историческа грешка днес да не допуснем Северна Македония и Албания до старта на преговорите за присъединяване към ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на Европейския съвет.

„Имаме много ясно становище по въпроса - много е важно за Балканите, региона и съседските ни отношения, и на Северна Македония, и на Албания, да им бъде дадена перкпектива за ЕС“, посочи премиерът. По неговите думи нашата страна не би си позволила да създаде препятствие пред началото на преговорите, защото и след това може да се търсят решения на спорните въпроси. Борисов коментира, че ако сега възможността бъде пропусната, в следващите 15 години тя няма да се повтори.

„Връщането на еврокомисари (от Европейския парламент - бел. кор.) изнерви много ситуацията и забелязвам, че различните политически семейства си връщат едно на друго. Това е моят прочит.“, добави Борисов по повод липсата на единодушие за определяне на дата за начало на преговорите със Скопие и Тирана.

По неговите думи, "с всичките им големи кусури", Северна Македония и Албания "заслужават да им се даде перспектива", предава БТА.

„Ще е груба грешка да не се допуснат и после няма защо да се сърдим, че имало джихадисти, различно влияние - на Турция, Русия, Китай или някой друг. След като ние не искаме, животът никога не търпи вакуум, все някой ще се поинтересува от тях и това не е добре за България“, коментира премиерът.

„Много европейски държави имат свои вътрешни проблеми. На изток и на юг от нас, има ли такъв вътрешен проблем, или ако забуксува икономиката, най-лесно е да намериш външен дразнител“, посочи министър-председателят.

Премиерът коментира и турската офанзива в Сирия, като заяви, че не подкрепя военните действия.

„Няма случай да съм се изказал в полза на военни действия. Напротив, най-глупавото и най-гадното нещо е войната. Те (Турция - бел. кор.) незабавно трябва да прекратят и да седнат великите сили - и американците трябва да участват - трябва да вземат решение и тази война да престане”, добави той по повод турските действия в Сирия.

„Подкрепяли сме Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията. Военни действия не мога да подкрепя, никаква солидарност не мога да имам за война към никого, каквато и да е цената на това. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна, и винаги сме казвали "ефенди, благодаря!". За войната не могат да очакват подкрепа, там гинат хора“, добави премиерът.

Попитан дали България ще вземе решение да спре износа на оръжие за Турция, Борисов заяви: „Ще го обмислим и ще ви кажа”. По неговите думи износът на българско оръжие за Турция е за около три милиона долара. Можем и без тях, посочи премиерът по повод сумата на този износ.

Относно казуса с новия завод на Фолксваген, премиерът заяви, че  натискът, който прилагаме към германската компания, вече е контрапродуктивен.

„Фолксваген е частна компания и се удивявам на български политици, които се изказват. Чест прави на България, че се подготвихме и направихме така, че да влезем в първата двойка на държавите, които избира Фолксваген“, добави той.

„Работа на компаниите е да вземат решение. Ако искат, добре дошли са“, заяви Борисов. По неговите думи България води с Турция честно съревнование за новия завод на автомобилостроителната фирма.

 

 

още по темата
още от ЕС