Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брюксел въвежда зелени коридори за товарните превози, нареди пресичането на граници да става за 15 минути

Снимка: Guliver/ Getty Images

Задръстванията на отделни контролно-пропускателни пунктове в Европейския съюз достигнаха 40 км през изминалия уикенд в резултат на повсеместно въведените карантинни мерки, а времето за изчакване за преминаване средно е било по около 18 часа. Това обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен в ежедневното си видео съобщение. В тази връзка, ЕК нареди държавите от ЕС да гарантират преминаването на товарни превози през границите на отделните държави в съюза да става за максимум 15 минути и да отменят значителна част от ограниченията за тях.
"Това трябва да спре. Медицинският контрол по границите може да бъдат важна подкрепяща мярка за борба с епидемията, но не бива да води до транспортна парализа", каза тя. 
Затова  Европейската комисия днес издаде препоръки за  организацията на т.нар зелени коридори, по които да се осигурява  безпрепятствено трансгранично движение на стоки. Фон дер Лайен даде и конкретни инструкции за обслужването на зелените коридори: "Първо, пресичането на границите по зелените коридори не трябва да надвишава 15 минути. Второ, трябва да има възможност за превоз на всички видове стоки по тези коридори. Трето, националните правителства трябва да премахнат времевите ограничения, включително забраните за движение на камиони през нощта или в почивните дни. Четвърто, да се намали максимално количеството документи, които  шофьори от всички националности попълват, за да им се позволи да преминат по-бързо границата ", разпореди ръководителят на Европейската комисия.

още от ЕС