нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Чехия и Румъния също въвеждат изискване за зелен сертификат

Getty Images

Чехия и Румъния също ще въведат изискване за COVID-19 сертификат при влизане в обществени сгради, заради повишен брой на заразените от вируса през последните дни, предаде АП.

Румънският президент Клаус Йоанис предупреди, че страната се намира пред „катастрофа“. В сряда в Румъния бяха регистрирани нови над 17 000 случая на болестта, а 432 души починаха в рамките на 24 часа след усложнения. Затова сертификатите ще се изискват почти за всички дейности, а маските стават задължителни – дори и на улицата. Румъния има 29% ваксинирани.

В Чехия от 1 ноември ще се изисква представянето на сертификат при влизане в ресторанти, барове и нощни клубове. В страната тестовете, които се признават от сертификата, няма да бъдат плащани, освен ако не са със здравни нужди – тоест при постъпване в болница например. По този начин чешкото правителство цели да стимулира повече хора да се ваксинират. В Чехия делът на ваксинираните е 56%. В момента в страната, в която живеят малко над 10 млн. души, има хоспитализирани с COVID 620 души.

За сравнение в България делът на ваксинираните е 20%, а хоспитализираните с COVID е 10 пъти по-голям, отколкото в Чехия – над 6000 души. По последни данни 87% от постъпилите в болница не са ваксинирани.

 

още от ЕС